Karpuz, kabakgiller familyasına ait bir meyve türüdür. Genellikle yüzde 90'dan fazla su içerir, bu da onu sıcak hava koşullarında mükemmel bir hidratasyon kaynağı yapar. Ayrıca, A ve C vitaminleri ile potasyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir.
Karpuz, özellikle yaz aylarında tercih edilen bir meyvedir. İçerdiği su ve doğal şekerler sayesinde ferahlama ve enerji sağlar. Ayrıca, içerdiği likopen adlı antioksidan sayesinde kalp sağlığını destekler ve kanser riskini azaltabilir. Karpuz çekirdekleri de, protein, demir, magnezyum ve sağlıklı yağlar bakımından zengindir ve tüketilebilir.
Karpuz genellikle çiğ olarak tüketilir, ancak smoothie, salata ve hatta ızgara olarak da kullanılabilir. Karpuz kabukları genellikle atılır ancak bazı kültürlerde turşu yapmak veya pişirmek için kullanılır.
Karpuz Sezonu Resmen Açıldı: Doğrusunu Seçmezseniz Ağız Tadınız Fena Bozulabilir!
Yaz meyvelerinden biri olan karpuz için heyecanla beklenen sezon nihayet geldi. Bu ay itibariyle bol bol görülmeye başlanmış olan karpuzlar, manavlardan marketlere tüm alışveriş mekanlarının raflarını doldurmaya başladı. Pikniklerin gözbebeği, akşam yemeklerinin en iyi eşlikçisi, bazen ana yemek bazen tatlı olarak tüketilen karpuzun içini görememek ise bu mevsiminin en büyük sorunu olur hale geldi. Oysaki iyi bir karpuz seçmek için pek çok püf noktası bulunuyor. İşte Doğru Karpuz Seçmenin Püf Noktaları
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
İyi bir karpuz seçmek bazen zor olabilir çünkü dış görünüşe göre içerisinin nasıl olduğunu kesin olarak bilemezsiniz. Ancak aşağıdaki ipuçları, iyi bir karpuz seçmenize yardımcı olabilir:
Ağırlığı: Karpuzun ağırlığına bakın. Ağırlığına göre hafif olan bir karpuz genellikle sulu değildir. Karpuzun su oranı yüksek olduğu için ağırlık hissi vermelidir.
Alt Yüzey: Karpuzun alt yüzeyine bakın. Eğer karpuzun bir yüzeyi sarı veya beyaz ise, bu karpuzun olgunlaştığını gösterir. Çok açık renkte ya da yeşil bir 'oturma' yüzeyi olan karpuzlar genellikle olgunlaşmamıştır.
Ses: Karpuzu hafifçe yuvarlayın ve avucunuzla üzerine hafifçe vurun. Eğer ses kalın ve dolgun çıkıyorsa, karpuz olgun ve su doludur. Eğer ses ince ve boş çıkıyorsa, karpuz ya olgunlaşmamıştır ya da çok olgunlaşmış ve içi bozulmuştur.
Dış Yüzey: Karpuzun dış yüzeyinin sağlam, çatlaksız ve lekesiz olması gerekir. Yüzeydeki çukurluklar ve yumuşak alanlar, karpuzun içerisinin bozulduğunu gösterir.
Şekil: İdeal olarak, karpuzun düzgün bir şekli olmalıdır. Çok düzensiz şekilli karpuzlar, eşit olmayan büyüme veya olgunlaşma geçirmiş olabilir.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz… İşte işin püf noktaları...
İyi bir karpuz son derece tatlı ve lezzetli olurken, kötü bir karpuz için halk arasında ‘kelek’ tanımlaması kullanılıyor. Bu nedenle kelek karpuza denk gelip ağız tadınızı bozmamak ya da misafirlerinizin ağız tadını bozmaya sebebiyet vermek için karpuz seçmenin püf noktalarını en ince ayrıntılarıyla öğrenmek gerekiyor. Peki doğru karpuz nasıl seçilir? İşte doğru karpuz seçmenin püf noktaları…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KARPUZ SEÇERKEN SARI NOKTAYA DİKKAT EDİN
İyi bir karpuz seçmek için işin uzmanlarına göre, karpuz üzerinde ilk olarak sarı bir leke aramak gerekiyor. Uzmanlar buna ‘tarla noktası’ diyor. Bu sarı nokta karpuzun olgunlaşıp olgunlaşmadığını gösteriyor. Beyaz nokta olgunlaşmamış karpuz demekken, koyu sarı bir nokta çok fazla olgunlaşmış karpuz anlamına geliyor. Bu nedenle ne açık ne koyu tam kıvamında bir sarı noktalı karpuz bulunması öneriliyor. Ulusal Karpuz Tanıtım Kurulu, karpuz seçerken simetriye önem verilmesi gerektiğini söylüyor. Yuvarlak ya da oval olması fark etmeksizin iyi bir karpuzun simetrik olacağını söyleyen kurul, karpuzda büyük yarıklar, çürükler veya yumuşak noktalar olmamasına dikkat etmek gerektiğini düşünüyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KARPUZ SEÇERKEN KAHVERENGİ SAPA BAKIN
Rengi koyu ve parlaklığı donuk olan karpuzların daha lezzetli olacağını söyleyen uzmanlar, parlak karpuzların henüz olgunlaşmadığına dikkat çekiyor. tercih edin. Parlak bir doku, karpuzun henüz olgunlaşmadığını gösterir. South Carolina Karpuz Derneği’nin önerisi yeşil olana karşı kahverengi saplı bir karpuzun tercih edilmesi oluyor. Zira kahverengi sap da karpuzun olgunlaştığının bir işareti. Son olarak Kelly Smith Trimble ise, karpuz seçimi ile ilgili olarak; “Bir karpuzun olgun olup olmadığını anlamak için hafifçe vurduğunuzda ping yerine bir gümleme sesi duymalısınız. Farkı anlamak için birkaçını test edin” önerisinde bulunuyor.