Puff Bar, elektronik sigara veya elektronik buharlaştırıcı (e-cigarette) olarak da bilinen bir tüketim cihazıdır. Puff Bar, genellikle tek kullanımlık bir elektronik sigara olarak piyasaya sürülen bir markadır.
Puff Bar, içinde nikotin veya nikotin içermeyen sıvı (e-likit) bulunan bir cihazdır. Cihaz, bir pil, ısıtma elemanı ve buharlaşma odası içerir. Kullanıcı, cihazın ucuna hafifçe çekerek, buhar üreten bir buharlaşma işlemi başlatır. Bu şekilde, buhar solunarak kullanıcının ağız ve akciğerlerine gider.
Puff Bar gibi elektronik sigaralar, kullanıcıların sigara içme deneyimini taklit etmeyi amaçlar. Ancak elektronik sigaraların sağlık etkileri hakkında bilimsel araştırmalar hala devam etmektedir ve uzun vadeli etkileri tam olarak bilinmemektedir. Elektronik sigaraların özellikle gençler ve genç yetişkinler arasında popülerlik kazanması ve nikotin bağımlılığına yol açma potansiyeli nedeniyle sağlık uzmanları tarafından dikkatle değerlendirilmektedir.
Elektronik sigara kullanımıyla ilgili herhangi bir sağlık sorunu veya etki yaşanması durumunda, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Elektronik sigara kullanımıyla ilgili düzenlemeler ve yasalar ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir, bu nedenle yerel düzenlemelere dikkat etmek önemlidir.
Puff Bar Çılgınlığının Faturası Ağır Olabilir: Kansere Neden Olduğu Kanıtlandı!
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kötü alışkanlıkların çeşitliliği de artmaya başladı. Ulaşımın da son derece kolay olduğu yeni nesil ‘tütün ürünleri’ elektronik olarak sigara tüketimini daha da kolaylaştırır hale geldi. Dünya genelinde e-Sigara olarak da bilinen ‘puff bar’ ise, son dönemlerin en yaygın kullanılan tütün ürünlerinden biri haline dönüştü. Gençler arasında hızla yayılmaya devam eden puff barların kullanımı ortaokul seviyesine kadar inmişken, işin uzmanlarından açıklama geldi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Türk Toraks Derneği, Sağlığa Evet Derneği ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'ndan Ümmühan Peçe Sönmez, Murat Güner, Füsun Yıldız, Banu Salepçi, Pınar Ay, Osman Elbek, Pınar Bostan ile Elif Dağlı bir araştırmaya imza attı. Zararsızmış gibi pazarlanan puff barların zararlarını ölçen bilim insanları, bu araştırmalarının sonucunda puff barların ne kadar zararlı olduğunu gözler önüne serdi. Peki puff bar zararlı mı? İşte puff barın zararları…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
“AKCİĞERLERDE CİDDİ SONUÇLARA YOL AÇIYOR”
Nikotin tuzu ile üretilmiş olan ve ortalama yüzde 2-5 oranında nikotin içeren puff barların yasal olmadığını hatırlatan uzman isimler, araştırması kapsamında ‘Ruhsatlanmamış tek kullanımlık pod e-sigaraların e-ticaret sitelerinde satışının olup olmadığını, varsa satılan ürünlerin özelliklerinin araştırılması’ içeriğine değindi. Türkiye’de 65 ticaret internet sitesinin satış gerçekleştirmeye devam ettiğini söyleyen Uzm. Dr. Pınar Bostan, “Elektronik sigaralara renk renk, farklı aromalara sahip ‘puff bar’lar eklendi. Çoğunlukla gençlerin tercihi olan tek kullanımlık elektronik sigara denilen bu sigaralar ‘zararsız’, ‘masum’ olarak satılsa da gerçek hiç de öyle değil” açıklamasında bulundu. Ardından puff barların zararına değinen Dr. Bostan, “Akciğerlerde ciddi sonuçlara yol açıyor ve kansere neden oluyor. Çocuklar ve ergenler için yüksek nikotin bağımlılığı yaratıyor” diye konuştu.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
“GELECEK NESİLLERİN SAĞLIĞI İÇİN SON DERECE TEHLİKELİDİR”
Bu puff barların bağımlılığı tetiklediğini söyleyen Dr. Bostan, “Çocuklar ve ergenler için yüksek nikotin bağımlılığı için giriş kapısı oluşturan bu ürünlerin piyasaya sunumu gelecek nesillerin sağlığı için son derece tehlikelidir” açıklamasında da bulundu. Son olarak araştırma içeriğine değinen Dr. Bostan, şunları söyledi:
“Bu e-ticaret sitelerinde 39 farklı puff bar markası ve çalışmanın yapıldığı sırada 772 farklı çeşidinin satıldığı saptanmıştır. Puff bar 300 ila 15 bin çekimlik tasarımlarda ve farklı aromalarla pazarlanmaktadır. Yüzde 100'ünde indirim, taksit, hediye çeki, puan, ücretsiz kargo kampanyaları yapıldığı, yüzde 100'ünde kargo firması ile teslimat yapıldığı, yüzde 96,9'unda site üyeliği istendiği kaydedildi. Puff bar e-ticaret sitelerinin yüzde 93,8'inde 18 yaş uyarısı olmadığı, yüzde 61,5'inde sağlıklı olduğu vurgusu yapıldığı, yüzde 61,5'inde elektronik sigara, elektronik sigara likiti ve sarf malzemesi satıldığı, yüzde 58,5'inde sosyal medya hesap linklerinin bulunduğu tespit edilmiştir.”