Boşanmaların giderek sıklaşmaya başladığı günümüzde ‘Evlilik birliğinin temelden sarsılması’, ‘şiddet’ ve ‘aldatma’ gibi temel gerekçeler ile görülen davalarda genellikle WhatsApp mesajları ya da e-Posta gibi kişisel mesajlar kanıt kabul edilmiyordu. Ancak Yargıtay’dan gelen son karar, bu durumun artık geçerli olmayacağını gösterdi. 2005 yılında evlenmiş olan N.S. ve R.S. evliliği noktalanırken, WhatsApp mesajları önemli ölçüde etkili oldu ve Yargıtay emsal bir karar verdi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Evliliklerinde ikinci çocukları olduktan sonra şiddet ve aldatma gibi durumlar ile karşı karşıya kalan N.S., 2017 yılında açtığı boşanma davasının sonucunu henüz aldı. İstanbul Aile Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında davaya konu olan ‘şiddet’ ve ‘aldatma’ iddialarına ilişkin WhatsApp mesajları ve e-Postalar sunuldu. İtirazlar ile bugüne kadar süren davada son noktayı koyan Yargıtay, emsal bir karara imza attı. İşte Yargıtay’ın boşanma davaları için WhatsApp kararı…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
DAVA, İSTANBUL AİLE MAHKEMESİ’NDE BAŞLADI
N. S. adına konuşan avukat, “Davalı (R. S.) sinirli bir yapıda. Ev eşyalarına dahi zarar veriyor. Eşine fiziksel şiddet uyguladı. N. S. ikinci çocuğuna hamileyken de eşinin şiddetine maruz kaldı. Davalı, eşini, başka kadınlarla birçok kez aldattı. Davalı, kiraladığı atölyede kalmaya başladı. Kimi günler eve gelmedi” gerekçesiyle “Çocuklar için 2000’er lira iştirak nafakası ödesin. Davası N. S. için de aylık 1.500 TL nafaka ödesin. N. S.’ye 300 bin TL maddi 150 bin TL de manevi tazminat ödensin” talebinde bulundu.
Davalı R. S. adına konuşan avukat ise, “Davacın iddiaları doğru değil. Davalı, eşine şiddet uygulamadı. Buna ilişkin bir şikâyeti de yok. Davacı, psikolojik terapi görüyordu ve sebepsiz yere terapiyi bıraktı. Davacı, planlı bir şekilde evi terk etti. Çiftin ayrılmalarını gerektirecek bir durum yok” diyerek, aldatmanın da ‘af’ kapsamına girdiğini bildirdi. Ancak İstanbul Aile Mahkemesi, davalı N.S.’den yana karar verdi. Bu da davanın Yargıtay’a kadar taşınmasına neden oldu.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
DAVADA SON KARARI VEREN YARGITAY OLDU
İstanbul Aile Mahkemesi, “Davalı, eşinde şiddet uyguladı. Evli bir erkeğe yakışmayacak davranışlarda bulundu. Güven ve sadakat duygusunu zedeledi. Ortak hayat sürdürmeleri imkânsız hale geldi” gerekçesi ile N.S.’yi haklı buldu. Çocuklar için aylık 500 TL, kadın için ise 1000 TL iştirak nafakası isteyen mahkeme, eş için 50 bin TL maddi, 50 bin TL de manevi olmak üzere toplam 100 bin TL tazminata hükmetti. Bunun üzerine davalı İstinaf yoluna gitti. İstinaf, WhatsApp yazışmaları ile e-posta mesajlarını, ‘hukuka aykırı delil’ olarak kabul etse de karardan dönmedi.
Tanık ifadeleri iddiaların sabit olduğuna karar veren mahkeme, 40 bin TL maddi, 25 bin TL manevi tazminat ile 750’şer TL aylık nafaka bağladı. İstinaf kararından da memnun olmayan R.S. soluğu bu kez Yargıtay’da aldı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, İstinaf Mahkemesi kararını onadı. Yani WhatsApp mesajları kabul edilmese de kararda ilk kez belirleyici bir rol oynadı.