Çalışanların herhangi bir iş sözleşmesinin haklı bir şekilde fesih edilmesi üzerine alacağı kıdem tazminatı hesabı değişti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun sona eren toplantılarının ardından 2023 yılının ikinci yarısı için asgari ücret net olarak 11 bin 402 TL’ye çıkmıştı. Ancak kıdem tazminatında hesaba katılan net değil, brüt ücret. Brüt ücret ise son zamla birlikte 13 bin 414 TL’ye yükseldi. Bununla birlikte kıdem tazminatı hesabı da değişti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
İşçilerin işten ayrılırken, belirli şartları karşılaması durumunda alabileceği kıdem tazminatı ödemelerinde yeni asgari ücret ile birlikte hesap da değişti. Bu kapsamda kıdem tazminatı tavanı, asgari ücret brütüne yükseldi. Her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarından hesaplanan kıdem tazminatında yeni rakamlar asgari ücret zammıyla birlikte ortaya çıktı. Peki asgari ücrette kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? İşte kıdem tazminatı hesabı…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KIDEM TAZMİNATINDA TAVAN 13 BİN 414 TL OLDU
Asgari ücret zammı ile birlikte asgari ücret alan çalışanın kıdem tazminatı hesabı değişti. Buna göre, temmuz ayı itibariyle geçerli olacak olan 13 bin 414 TL brüt asgari ücret, kıdem tazminatı tavan ücreti olarak belirlenmiş oldu.
Her yıl için bir aylık yani 30 günlük brüt olarak ödenen kıdem tazminatında bu yıl itibariyle işinden ayrılacak olan bir asgari ücretlinin 10 yıl boyunca aynı işyerinde çalışması halinde alacağı kıdem tazminatı tutarı 134 bin 140 TL’ye çıkmış oldu. Bu tutar, ağustos ayı itibariyle işyerlerinden ayrılacak olan kişileri için geçerli olacak.
1 Yıl Çalışan Kıdem Tazminat Tutarı: 13 bin 414 TL
3 Yıl Çalışan Kıdem Tazminat Tutarı: 40 bin 242 TL
5 Yıl Çalışan Kıdem Tazminat Tutarı: 67 bin 414 TL
10 Yıl Çalışan Kıdem Tazminat Tutarı: 134 bin 140 TL
15 Yıl Çalışan Kıdem Tazminat Tutarı: 201 bin 210 TL
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KIDEM TAZMİNATI HESABI HALA AYNI YAPILIYOR
1475 Sayılı İş Kanunun 14. Maddesi ile 4857 Sayılı İş Kanunda düzenlenmiş olan kıdem tazminatını alabilmek için işçinin işten çıkarılması gerekiyor. Bu kapsamda askerlik, sağlık durumu ya da kadın çalışanlar için evlilik gibi durumlar, istisnai olarak tutuluyor. Kıdem tazminatı alacak olan kişinin haksız bir nedenden dolayı iş akdine son verilmiş olmaması da gerekiyor.
Bu yıl da yasalara göre hesaplanacak olan kıdem tazminatında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin tamamı tutara dahil ediyor. Yasa bu tutarları; yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb. olarak sıralıyor.