Yargıtay’ın eşinin rızası olmadan kredi çekip borcunu ödeyemeyen kişilerle bu kişilerin evini ipotek eden bankalar hakkındaki kararı gündem oldu. Yüksek Mahkeme, tapuda aile konutu şerhi olmasa bile uzun yıllar aile evi olarak konulan konutta eşin rızasını almadan tesis edilen ipotek işlemlerini geçersiz kıldı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Ekonomik olarak sıkıntı yaşayan Y.B. özel bir bankaya gidip kredi çekti. İddialara göre banka müşterisinin eşi ile birlikte yıllardır kullandığı apartman dairesini kredi borcuna ipotek ettirdi. Bu durumu öğrenen kadın mahkemeye başvurarak aile konutunun üzerindeki ipoteğin kaldırılmasını talep etti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
BANKA AVUKATINDA SAVUNMA
Rızası alınmadan eve ipotek tesis edildiğini söyleyen davacı kadın bankanın kötü niyetli olduğunu ileri sürdü. Banka avukatı ise evin banka tarafından 2001 ve 2006 yıllarında iki ayrı ipotek tesis edildiğini davacının bu ipoteklerden haberi olmamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu öne sürdü.
Banka avukatı, ipotek tesis işlemi yapıldığı sırada tapu kaydında aile konutu şerhinin bulunmadığını savundu ve davanın reddini istedi. Aile mahkemesi, bankanın ipotek işleminden önce tanzim ettirilen raporda birinci katın kullanıldığını tespitine yapılan kolluk araştırması ve tanıklara göre evin uzun yıllar davacı ve ailesi tarafından aile konutu olarak kullanıldığının anlaşıldığını vurguladı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
YÜKSEK MAHKEME’DEN EMSAL KARAR
Kanuna göre diğer eşin açık rızası olmadan aile konutu hakkında tasarrufta bulunamayacağı bu yüzden ipoteğin geçersiz olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne, aile konutu üzerindeki ipoteğin kaldırılmasına hükmedildi. Banka avukatı bu kararı temyiz edince devreye Yargıtay 11. Hukuk Dairesi girdi.
Yargıtay, söz konusu davayı inceledi ve oy birliği ile aldığı kararla Aile mahkemesi kararını onayladı. Emsal niteliğindeki bu kararla birlikte eşin rızası olmadan aile konutu olarak kullanılan daire ipotek ettirilemeyecek.