Emeklilik sistemi kapsamında yürütülen işlemler, emekli olmak isteyen kişinin sigortalılık geçmişine göre farklılık gösterir. Sigorta giriş tarihi, prim günü sayısı, sigortalılık süresi, yaş gibi pek çok kriter, kişinin ne zaman ve hangi maaş karşılığında emekli olabileceğini gözler önüne serer. Bu kapsamda borçlanma, yıpranma payı gibi SGK fırsatları ile erken emekli olmak da mümkündür.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
1999 yılında yürürlüğe girmiş olan bir yasa sebebi ile yaş şartı sebebi ile senelerdir emekli olamayan milyonlar EYT’li, 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olan EYT yasası kapsamında ‘emekli’ kategorisine girmeye hak kazandı. Yaş şartının tamamen ortadan kaldırılmış olması milyonları güldürürken yasa kapsamında olmayan kişiler de dahil oldukları kategorilerde aranan yaş şartlarını sağlamanın yollarını aramaya başladı. Bu noktada Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, yaş düzeltmesi ile erken emekli olunup olunmayacağına ilişkin önemli bilgiler verdi. Peki, yaş büyüterek emekli maaşı alabilmek mümkün mü? İşte ayrıntılar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
EMEKLİLİKTE YAŞ DÜZELTMESİ
Sosyal Güvenlik Kurumu yaş düzeltmesi ile ilgili olarak farklı kurallar uyguluyor. Yaş düzeltmesini emeklilik için işleme almak isteyen kişiler sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra başvuruda bulunurlar ise Sosyal Güvenlik Kurumu yapılan düzeltmeyi değerlendirmeye almıyor. Ancak kamu kurumuna iş kazası veya meslek hastalığı sebebi ile erken emeklilik için başvuruda bulunmak isteyenler, hekim ya da sağlık kurulu raporu ile yaş düzeltmesine başvuruda bulunabiliyorlar.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
“HATA” OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR!
Çeşitli sebeplerden ötürü çocuğunu nüfusa farklı bir doğum tarihi ile kayıt ettiren kişilerin hiç vakit kaybetmeden yaş düzeltmesi yapmaları gerektiğini ifade eden yetkililer, dayanak belgesinde bulunduğu halde kütüğe hatalı veya eksik tescil edilen ya da hiç yazılmayan bilgilerin “hata” olarak değerlendirildiğini belirtti. Bu tip maddi hataların mahkemeye başvuruda bulunmaya gerek kalmadan Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü veyahut da nüfus müdürlükleri tarafından düzeltilebildiğini ifade eden yetkililer, düzeltmenin 5510 sayılı Kanun’a aykırı olmaması sayesinde sistemde düzeltilmiş yaşın dikkate alındığını belirtti.