Kurban Bayramı’na az bir zaman kaldı. Kurban Bayramı’nda pek çok kişi, ibadetlerini yerine getirmek için kurban kesecek. Koyun, keçi, inek gibi hayvanlar, kurbanlık olarak kabul ediliyor. Kurban kesimi sırasında ve kesim sonrasında pek çok detaya dikkat etmek gerekiyor.
Kurban Kesecekler Bu Yanlışa Dikkat! Kasaplar Tek Tek Uyardı! Yeşillenir...
Kurban kesimi sırasında hijyen oldukça önemli bir konu oluyor. Aynı zamanda kesim sonrası taşıma işlemlerine ve saklama detaylarına da dikkat edilmesi gerekiyor.
Kurban kesiminde bazı detaylara dikkat edilmediği takdirde ette bakteri üremesi ve çeşitli hastalıklara yol açması gibi durumlar söz konusu oluyor. İşte kurban etinin soğutulması ve paketlenmesinin püf noktaları...
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Et, özellikle sıcak hava şartlarında, bakteri büyümesi için ideal bir ortamdır. Eğer eti sıcakken hava geçirmeyen bir poşete koyarsanız, bu durum bakteri üremesini hızlandırabilir ve bu da etin bozulmasına neden olabilir. Bozulan et genellikle renk değiştirir ve yeşilimsi bir renk alabilir.
Bu yüzden eti poşete koymadan önce soğumasını beklemek en iyisidir. Etin oda sıcaklığına gelmesini sağladıktan sonra, hava almayacak şekilde bir poşete veya saklama kabına koyabilir ve buzdolabına veya dondurucuya koyabilirsiniz. Bu, etin taze kalmasını ve bakteri üremesini önler.
Ayrıca, eti saklamadan önce doğru bir şekilde pişirildiğinden ve düzgün bir şekilde soğutulduğundan emin olmak da önemlidir. Eğer eti dondurmayı planlıyorsanız, eti hızla soğutmak ve dondurucuya koymak önemlidir. Bu, bakteri üremesini engeller ve etin tazeliğini korur.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
KURBAN KESİLDİKTEN SONRA POŞETE KONULMAMASI GEREKİYOR
Kurban kesimi sonrasında eti poşete koymamak gerekiyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı; etin poşete konmaması gerektiğini belirtti. Etin poşete konmasının kokmaya ve yeşermeye yol açtığını ifade etti.
Kurban kesimi sonrasında etin kaplara konulması gerektiği belirtildi. Ardından üzerine bez örtülerek taşınması gerektiği ifade edildi.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
GEÇEN YIL, KURBAN ETLERİNİN %10’U ÇÖPE ATILDI
Yardımcı tarafından yapılan açıklamaya göre geçen yıl kurban etlerinin %10’u hatalı saklama sebebiyle çöpe atıldı. Yardımcı, kurban kesiminin sadece yetkili kişilerce yapılması gerektiğini ifade etti. Yanlış kesimin hem kesen kişiye hem de hayvana zarar verdiğini söyledi. Pek çok kişinin bu nedenle elini ayağını kestiğini ifade etti.
Osman Yardımcı, kesim için belediyelerin kesim yerlerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Kesim yapan kişinin ustalık ve kesici belgesi olması gerekiyor. Yardımcı, belediyelerin kesim yerlerinde de kesim yapılabileceğini belirtti.
Yardımcı, kesim öncesi hayvana su vermemek gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda yiyecek de verilmemesi gerektiğini vurguladı Ayrıca hayvanın strese sokulmaması gerektiğini söyledi. Yanlış kesim nedeniyle hayvanların iç organlarına zarar verildiği dile getirildi.
Bu nedenle pirzola ve bonfile gibi çeşitlerin hazırlanmasının mümkün olmadığını vurguladı. Yardımcı, klimalı bir yerde etin en az iki saat çevirerek bekletilmesi gerektiğini vurguladı.