Sigorta başlangıç tarihleri 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan ve 5 bin ila 5 bin 975 aralığında prim ödemesine sahip olan milyonlarca kişi, 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olan EYT yasasının kapsamına dahil edildi. Şimdiye kadar 2 milyonu aşkın kişinin EYT yasası kapsamında emekli olmuş olduğu tahmin edilirken seçim sonrasında emeklilik sistemine yönelik harekete geçilmiş olduğu bildirildi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Yaş, prim ve sigortalılık süresinin yanı sıra sigortalılık tarihinin de referans alınmış olduğu emeklilik sisteminde vatandaşların yararlarına çeşitli değişiklikler yapılacak. Yakın zaman içerisinde uygulamaya alınacak olan değişiklikler ile birlikte yaş şartı esnetilecek ve bazı gruplar için prim günü geriye çekilecek. Bu sayede emeklilik sistemi kapsamında erken emeklilik hakkı elde edilebilecek. Peki kimler, nasıl erken emekli olabilecek? İşte ayrıntılar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
SSK VE BAĞ- KUR’DA PRİM DEĞİŞİKLİĞİ!
SSK’lılarda 7 bin 200 gün olarak belirlenmiş olan prim şartı, Bağ- KUR’lular da 9 bin gün olarak uygulanıyor. Yeni düzenleme ile birlikte Bağ- KUR’luların da 7 bin 200 gün şartını sağlamalarının isteneceği tahmin edilirken SSK’lılar için de bir değişikliğe gidilebilir. Kulislerden gelen bilgilere göre Bağ-KUR’lular için bin 800 günlük bir geri çekilme söz konusu olur ise SSK’lılar da prim şartlarının 5 bine çekilmesini talep edecekler.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KISMİ EMEKLİLİK İÇİN ŞARTLAR BELLİ OLDU!
Askerlik borçlanması ile erkekler 1 yıla, doğum borçlanması ile kadınlar 6 yıla kadar erken emekli olabiliyorlar. Yanı sıra çeşitli meslek grupları için tanımlanan yıpranma hakkı neticesinde senelik 3 aya kadar daha fazla prim ödenebiliyor. Tüm bunların yanı sıra SSK’da 3 bin 600, Bağ- KUR’da ise 5 bin 400 prim günü karşılığında kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabiliyorlar. Ancak bunun için sigorta giriş tarihinin 8 Eylül 1999 tarihinden önce olması gerekiyor.