Ramazan Bayramı’ndan bu yana İslam aleminin heyecan ve hasretle beklediği Kurban Bayramı da geldi çattı. 2023 yılının ikinci ve son dini bayramı olan Kurban Bayramı için sadece sayılı saatler kalmışken; yurdun dört bir yanında kurulmuş olan kurban pazarlarında da pazarlıklar hızla artmaya başladı. Kurban Bayramı’nda keseceği kurbanlığı seçmeyen kişilerin kafalarındaki soru işaretleri de yaklaşan bayram öncesinde arttı. Özellikle pek çok kişi, kimin kurban kesmesi gerektiğine ilişkin sorulara yanıt aramaya başladı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Dinen yapılması gereken hükümlülükler, herkes için zorunlu tutulmuyor. İslamiyet inancında bazı ibadetler sahip olan mal ve mülkle ilgili olduğu için sadece geliri bu şartları karşılayan kişilere farz kılınıyor. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda alınacak olan kurbanlıkların ulaştığı rakamlar da düşünüldüğünde kimlerin kurban kesmesi gerektiğine ilişkin sorular daha da artıyor. Peki kurban kimlere düşer, kimler kurban kesmelidir? Ailede kurbanı kim keser? İşte kurban kesmesi gerekenlerin dinen taşıması gereken özellikler…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KURBAN KESMEK İÇİN MÜKELLEF SAYILMAK GEREKİYOR
‘Allah'a yaklaşmak ve O’nun rızasını kazanmak’ olarak tanımlanan kurban ibadeti, herkes için mükellef tutulan ibadetlerden biri olmuyor. İslamiyet inancında ibadetlerin iki temel şartı bulunuyor. Bunlardan ilki akıl sağlığı iken; ikincisi ise buluğ yani ergenlik çağına girmiş olmak oluyor. Bu nedenle kurban kesecek olan kişilerin de bu iki temel şartı taşıması ve yerine getirmesi gerekiyor. Ancak kurban kesmek için aranan birtakım başka şartlar da bulunuyor. Bu şarta göre, kurban kesmekle mükellef tutulabilmek için kişinin dinene zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olması gerekiyor. Bu da temel ihtiyaçlarından ve borçlarından sonra geriye 80,18 gr. altın yahut eşdeğer para veya eşyaya sahip olmak gerekiyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KURBAN KESMEK İÇİN 1 YILLIK SÜRE ŞARTI BULUNMUYOR
Bilindiği üzere zekat verebilmek için dinen istenilen şartlara ulaştıktan sonra üzerinden 1 yıl geçmesi gerekiyor. Ancak kurban kesmek için yukarıdaki nisap olarak adlandırılan kazanca ulaştıktan sonra bir yıl geçmesine gerek kalmaksızın kurban kesilebiliyor. Ailede kimin kurban keseceğine ilişkin tek bir görüşe hükmeden İslam alimleri, İslamiyet’te ibadetlerin bireysel olduğunu ve bu ibadetten doğan sorumluluk, ceza ve mükafatın da bireysel olacağını hatırlatıyor. Başka bir deyişle bir ailede karı, koca veyahut çocukların gerekli şartları sağlaması halinde, her biri için ayrı ayrı kurban kesme mükellefiyeti doğuyor.