Patates, mutfaklarda yıllardır zararlı olan bir besin gibi algılanıyor. Patates, potasyum kaynağı olarak biliniyor. Aynı zamanda düzenli olarak lif sağlıyor. Böylece bağırsak hareketlerini düzenleyici bir etki ortaya çıkarıyor.
Patates, kabızlık gibi sorunlara karşı da fayda sağlıyor. Patates, glisemik indeksi yüksek olduğu için şeker oranını artıran bir besin olarak biliniyor. Ancak patates doğru miktarda tüketildiği takdirde sağlık açısından fayda sağlıyor. Patates, tüketiminde aşırıya kaçılmadığı takdirde ciddi faydalar sağlıyor. Böylece patates ile daha sağlıklı bir vücut yapısına ulaşmak mümkün oluyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
PATATESİN İÇERİSİNDE BULUNAN BİLEŞENLER
- Kalori: 118
- Toplam Karbonhidrat: 27 gr
- Diyet Lifi: 2 gr
- Toplam Şekerler: 1 g (doğal şeker)
- Protein: 3 gr
- Toplam Yağ: 0 gr
- Doymuş Yağ: 0 gr
- Sodyum: 5 mg
- Potasyum: 515 mg
- C vitamini: 18 mg
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
PATATESİN FAYDALARI
Patates, lif açısından zengin bir sebze olarak biliniyor. Kabuğu ile patates yiyenler ise daha fazla lif elde ediyor. Bu sayede lif miktarı artıyor. Patates, uzun süreli tokluk hissi sağlıyor. Patatesin haşlama olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bu sayede sindirime yardımcı oluyor. Aynı zamanda tok hissetmek de patates sayesinde mümkün oluyor.
Patates, bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin sayısını artırıyor. Mikrobiyom ağlığı, patates sayesinde korunuyor. Aynı zamanda sindirim de patates sayesinde iyileşiyor. Bağışıklığın desteklenmesi noktasında da patates faydalı oluyor.
Patates, tansiyonun iyileşmesi noktasında fayda sağlıyor. Patates, potasyum açısından zengin bir içerik sunuyor. Patatesin pişirme şekline göre glisemik indeksi 50 ila 111 arasında değişiyor. Kabuklu bütün ya da dilimlenmiş patatesler ve püre haline getirilen kabukları soyulmuş patatesler, daha düşük bir glisemik indekse sahip oluyor.
Püre, haşlanmış patateslerin tüketimi daha sağlıklı oluyor. Ancak kızartılmış patates tüketimi tavsiye edilmiyor. Bu nedenle tüketim şekline ve içerisine eklenecek malzemelere dikkat etmek gerekiyor.