Mobil bankacılık ve internet bankacılığı sayesinde oturduğunuz yerden hiç kalkmadan para göndermek mümkün oluyor. Aynı bankada hesabı bulunan birine yapılan para gönderme işlemi havale olarak adlandırılıyor. Başka bankaya gönderilen para ise EFT olarak adlandırılıyor.
Para gönderme işlemlerinin ticari anlamda ve yasal anlamda belli prosedürlere uygun olarak yapılması gerekiyor. Özellikle borç ödeme, kira ödeme gibi işlemlerde ilerde sorun çıkmaması için prosedürlere uyulması önemli oluyor. Uygun bir şekilde yapılmayan işlemler nedeniyle taraflar davalık olabiliyor. Bu nedenle EFT ve havale işlemleri sırasında bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
BORÇLU ÇIKMAMAK İÇİN BU DETAYLARA DİKKAT EDİLMELİ
Borçlu çıkmak istemeyenlerin bazı detaylara dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle borç verenler ciddi sorunlarla karşılaşabiliyor. Borç, internetten ya da mobil şubeden parayı gönderiyor. Ancak ilgili taraf borcun kendi alacağı olduğunu iddia edebiliyor.
Yargıtay bu konuda emsal bir karar imza attı. Bu karara göre havale ya da EFT gönderirken açıklama kısmını boş bırakmamakta fayda bulunuyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
BORÇ VEREN, BORÇ VERDİĞİNİ KANITLAMAK ZORUNDA
Yargıtay’ın aldığı karara göre borç verenin bunu ispat etmesi gerekiyor. Yargıtay, havalenin bir ödeme aracı olduğunu belirtti. Ancak havale ile borç gönderenin, bu ödemenin borç olduğunu belirtmesi gerektiği ifade edildi.
Borçlar Kanunu’nda da bu konu ile ilgili bir düzenleme yer alıyor. Kanunen bir açıklama yapılmadığı takdirde ödemenin muaccel borç için yapıldığı belirtildi. Bu nedenle havale ve EFT gönderirken açıklama yazmakta fayda bulunuyor. Açıklama kısmına “Borç Para” yazılabilir.
Bunun yanı sıra “Geri ödenmek üzere borç” yazılarak da borç ödemesi yapılabilir. İfadenin açık ve anlaşılır bir biçimde yazılmasında fayda vardır. Aksi takdirde borç ödemesi yapılıp yapılmadığının anlaşılması güçleşir. Açıklama kısmında paranın borç olarak gönderildiği açıklanmazsa sorun çıkabilir.