Uzun çalışma sürelerinin verimliliği düşürdüğüne dair pek çok araştırma pandemi döneminde hız kazanmış ve kısa çalışmaların daha verimli olduğu bilimsel olarak ortaya çıktı. Bunun üzerine Avrupa’da birçok ülkenin uyguladığı çalışma mesai süresi kısaldı. Bununla birlikte aynı modelin Türkiye’ye de uygulanabileceğine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan geçtiğimiz aylarda sinyal gelmişti.
Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in sinyalini verdiği daha kısa çalışma süresine ilişkin çalışan kesime merak artmaya başladı. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda Avrupa’da hem iş hem de okul süresi 4 güne indirilmiş ve tatil süresi 3 güne çıkarılmıştı. Aynı uygulamanın Türkiye’de de yapılabileceği konuşulurken, konuyla ilgili düzenlemeye dair detaylar ortaya çıkmaya başladı. Peki çalışma süreleri düşecek mi? İşte detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
ÇALIŞAN İNSANLAR EN ÇOK TÜRKİYE’DE ÇALIŞIYOR
Türkiye’de haftada 42,9 saat ortalama çalışma süresi varken; Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama çalışma süresinin haftalık sadece 36,4 saat olduğu hesaplandı. Türkiye'de haftalık 49 saat veya daha fazla çalışanların oranı ise yüzde 28 olarak belirlenirken, bu durum Türkiye’de uzmanlara göre, acilen çalışma süresini kısaltmak için kesinlikle yeterli. En çok çalışan ülkelerin arasında ilk 35’te yer alan Türkiye’nin aksine 32,4 saat haftalık çalışma süresine sahip olan Hollanda, en az çalışma saatine sahip ülke olarak zirvede.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
ALMANYA’DAN 8 SAAT 20 DAKİKA DAHA FAZLA ÇALIŞIYORUZ
Hem tam zamanlı hem de kısmi çalışmada en çok çalışan ülkeler arasında yer alan Türkiye gibi Balkan ülkelerinde de çalışma süresi, Avrupa’ya göre daha yüksek çıktı. Örneğin Karadağ’da haftalık 42,8 saat çalışırken, Sırbistan’da 42,3 saat; Yunanistan’da 39,7 saat; Romanya’da ise 39,7 saat ortalama haftalık çalışma süresi var. Almanya’dakiler ise Türkiye’den 8 saat 20 dakika daha az haftalık çalışma süresine sahip. Bu nedenle haftalık çalışma süresinin düşürülmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, yeni düzenlemeye sıcak bakıyor. Ancak düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı ya da ne zaman yapılacağı henüz bilinmiyor.