Kiracıları yüksek enflasyona karşı koruyabilmek adına 2022 yılının temmuz ayında kira artış oranına yüzde 25 sınırı getirmiş olan bakanlık, 2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ilgili kararın süresini 1 yıl daha uzattı. Ev sahiplerinin kiracılarından azami olarak yüzde 25’lik bir artış talep edebileceklerini ifade eden yetkililer bu karar ile birlikte milyonların koruma altına alındığını belirtirken uygulamada bu karara uyan kişi sayısının oldukça az olduğu gözlenmeye başlandı.
Geçtiğimiz yıldan bu yana uygulanan yüzde 25’lik kira artış sınırı, özellikle büyük şehirlerde ev sahiplerini harekete geçirdi. Artan masraflara bağlı olarak azami kira artış oranını resmen reddeden ev sahipleri, kiracılarından fahiş bedeller talep etmeye başladı. Ev sahiplerinin talepleri karşısında hukuksuzluğu mahkeme koridorlarına taşıyan birçok kiracı, yasalar çerçevesinde haklı bulundu. Bazı kiracılar ise mahkeme yoluna hiç başvurmadan anahtarlarını teslim ederek bütçelerine uygun farklı evlere taşındı.
Ev sahibi- kiracı anlaşmazlıklarının gündemden düşmediği şu günlerde Yargıtay’dan emsal bir karar çıktı. Milyonları ilgilendiren kararda özellikle kiracıların mağdur olabileceğine dikkat çekildi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
DOSYA YARGITAY’A TAŞINDI!
Senelerdir kiracı olarak bulunduğu iş yerini tahliye eden M.K., anahtarı mülk sahibine teslim etmediği için büyük bir mağduriyet yaşadı. 11 aydır davaya konu olan dükkanda bulunmadığını ancak mülk sahibinin geçen süreye karşılık gelen toplam kira bedelini kendisinden talep ettiğini belirten M.K., icra takibine itiraz etti.
Sözleşmeye uygun bir şekilde iş yerini tahliye ettiğini ve bu neden ile de kira borcunun bulunmadığını ifade eden M.K., kiracı olarak bulunduğu döneme dair de bir borcunun olmadığını, tüm ödemelerin eksiksiz olarak yapıldığını belirtti.
Sözleşmenin feshi ve tahliyeden sonraki 11 ay için kira borcunun bulunmadığını ifade eden kiracı, mülk sahibinin talebinin red edilmesini ve takibe konu olan meblağın yüzde 20’sinden aşağı olmamak üzerek kötü niyet tazminatı verilmesini talep etti. Mahkeme, kiracının taleplerini kısmet talep etti. Ancak temyize gidilen dosyaya ilişkin karar Yargıtay 8. Hukuk Dairesi tarafından bozuldu.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KİRACILARI ŞAŞKINA ÇEVİREN EMSAL KARAR!
Dosyaya ilişkin emsal karar Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan geldi. Kuruldan çıkan kararda yasada yer alan “Kiracının bildirdiği tahliye tarihinin kiralayan tarafından kabul edilmemesi halinde kiralananın fiilen boşaltıldığını ve anahtarın teslim edildiğini, böylelikle de kira ilişkisinin kendisince ileri sürülen tarihte hukuken sona erdirildiğini kanıtlama sorumluluğu kiracıya aittir” hükmü hatırlatıldı. Kurul, anahtar teslimi yapılmadığı ve ilgili mülkün tahliyesinin gerekli evraklar ile kanıtlanmadığını belirterek mahkemenin vermiş olduğu kararı bozdu.