Bir süredir artan yaşam pahalılığını karşılamakta zorlanan tüketiciler, kredilerin ardından kredi kartlarının nakit ve taksitli avanslarına da yönelmişti. Şimdilerde çok kullanılan nakit ve taksitli avansın önüne geçmek için bir dizi tedbirler alan Merkez Bankası, bugün yeni kararlarını duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan bu kararlarla birlikte nakit avansta faiz oranı arttı.
Daha önce ticari ve taşıt kredilerine ilişkin sıkılaştırma kararı alan Merkez Bankası, bugün nakit avans ve kredili mevduat hesaplarına el attı. Faiz oranlarını yükselten Merkez Bankası, güncel faiz oranını duyurdu. Son olarak politika faizini yüzde 17,5 olarak belirlemiş olan banka, bu kararı sonrası birçok alanda faiz güncellemesi yaptı ve sıkılaştırma tedbirleri aldı. İşte güncel faiz oranları…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KREDİ KARTINDAN NAKİT KULLANANLAR DAHA YÜKSEK FAİZ ÖDEYECEK
Yeni tedbirler alan Merkez Bankası, bugün yayınlanan kararla birlikte kredi kartı nakit kullanımı ile kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranını yüzde 1.91’den yüzde 2.89’a yükselttiğini duyurdu. Kredi kartı gecikme faizini de artıran banka, yeni faiz oranını yüzde 2.13 olarak duyurdu. 1 Ağustos 2023’ten itibaren geçerli olacak bu oranları duyuran Merkez Bankası, yeni tedbir kararlarıyla birlikte kart ve kredi faizi arasındaki makası kapattı. Ayrıca, Merkez Bankası kullanılan ticaret ve taşıt kredilerine ilişkin de geçtiğimiz günlerde yeni sıkılaştırma kararları almıştı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KREDİLERDE SIKILIŞTIRMA TEDBİRLERİ UYGULAMAYA GİRECEK
Merkez Bankası, kredilerle ilgili sıkılaştırma adımı da atarak yeni tedbirleri geçtiğimiz gün devreye almıştı. Kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme sınırını değiştiren banka, bu sınırın yüzde 2.5 olarak uygulanmasına karar verdiğini duyurdu. Aynı şekilde taşıt kredilerinde de yüzde 3 olan büyüme sınırı yüzde 2’ye çekildi. Bu azalışa birlikte çoğu ithal olan otomobillerin krediyle alınmasını azaltmayı hedefleyen Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerinde ise herhangi bir değişikliğe gitmediğini duyurdu. Yani başka bir deyişle, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 sınırı korundu. Ayrıca; ihracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri de sınırlama almayan kredi paketleri arasında yer aldı.