Yargıtay’ın emsal niteliğinde kullanılabilecek olan kararlarına bir yenisi daha eklendi. İstanbul’da bir şirkette çalışan A.N. aynı işyerinde çalışan işçi kadına cep telefonundan çeşitli mesajlar attığı ve çalışma arkadaşını rahatsız ettiği gerekçesiyle iş yerinden tazminatsız bir şekilde kovuldu. Bunun üzerine kıdem ve ihbar tazminatı için mahkemeye başvuru yapan A.N., yerel mahkemeyi kazandı. Devreye giren Yargıtay, konuyla ilgili olarak emsal niteliğinde bir karar verdi.
İşyerindeki kadın arkadaşına ilk olarak ‘Hayırlı sabahlar’ mesajlar göndermeye başlayan A.N., karşıdaki kişinin durumdan rahatsız olduğunu bildirmesi üzerine önce, ‘Kızıyorsan atmayayım’, ardından ‘Mesaja cevap vermedin işteki komşu, hayırlı geceler. Mesaja karşıysan ‘mesaj gönderme yaz’ komşu’ mesajını gönderdi. Bunun üzerine mesaj atılmamasını açık bir şekilde belirten kadını rahatsız etmeyi sürdüren A.N. işinden oldu. İş yerindeki haklarını alabilmek için mahkemeye başvuran A.N. ile ilgili karar Yargıtay’dan çıktı. İşte Yargıtay’ın yeni emsal kararı…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
YEREL MAHKEME, TAZMİNATIN ÖDENMESİNE HÜKMETTİ
Tüm çabalarına rağmen A.N.’nin kadını rahatsız etmesi üzerine durumu işyerine bildiren kadın işçi, kendisine cinsel içerikli taciz mesajları geldiğini gösterdi. Bunun üzerine cinsel taciz içeren mesajlar attığı gerekçesiyle tazminatsız işten kovulan A.N., soluğu Bakırköy 6. İş Mahkemesi’nde oldu. Konuyu görüşen yerel mahkeme, A.N.’nin kadından dilediği özrü pişmanlık olarak değerlendirerek, “A.N.'nin bu hatasını anlayıp hatasından çabuk dönerek özür dilediğin ve pişman olduğu belirterek yıllarca çalışan bir işçinin bu nedenle sözleşmesinin feshedilmesinin hakkaniyete uygun olmadığı” gerekçesiyle tazminatın ödenmesine hükmetti. Ancak devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Mahkemesi, konuya son noktayı koydu.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
YARGITAY, TAZMİNATIN ÖDENMEMESİNE KARAR VERDİ
Konunun Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ne taşınmasının ardından Yargıtay, işçi kadının kibarca engelleme çabalarına rağmen A.N.’nin ısrarla mesaj atmaya devam ettiğini belirterek, feshi yerli buldu. İşyerinde çalışan işçi kadına karşı cinsel tacizde bulunduğu açık olan davacının iş akdinin feshinin haklı nedene dayandığının altını çizen Yargıtay, açıkladığı gerekçeli karar ile kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddinin gerektiğini vurgulayarak yerel mahkemenin verdiği kararı bozduğunu duyurdu. Dava dosyası tekrar Bakırköy 6. İş Mahkemesi’ne gelince mahkeme direnme kararı aldı. Ancak direnme kararını bir kez daha bozan Yargıtay, taciz nedeniyle işten gönderilen kişinin tazminat hakkı olmadığına hükmetti.