EYT kapsamına girmek isteyen vatandaşları yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor. Çalıştığı halde girişi olmayan veya SGK’ya geç bildirilen binlerce kişi EYT yasasından yararlanabilmek için çözüm arıyor. İş Mahkemelerine yapılan başvurular rekor kırarken dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. Sigorta girişi 8 Eylül 1999 öncesi olmasına rağmen primi yatırılmayanlar dava açıyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
İş Mahkemelerine Başvurular Arttı
İş Kanunu’ndaki bazı detaylar EYT kapısını aralarken aynı zamanda yüksek maaş alma fırsatı sunuyor. Örneğin 1996’da işe başlamasına rağmen SGK’ya bildirimi yapılıp ilk prim ödemesi Kasım 1998’de başlatılan kişi başlangıç tarihinin düzeltilmesi için mahkemeye başvurabilir. Olumsuz yanıt gelmesi durumunda hizmet davası açabilir. Bu süreleri belgeyle ispatlayanlar için zaman aşımı süresi yoktur.
Sigortasız çalışanlar bu sayede sadece hizmet davası değil kıdem, ihbar, ücret, fazla mesai ücreti, kullanılmayan izin ücreti gibi işçilik alacaklar için de iş mahkemesine dava açabilir. Uzmanların tavsiyesine göre hem hizmet tespiti hem de alacaklar için iki farklı dava açılması gerekir. Ekim 2018’de başlayan yeni mevzuata göre işçilik alacakları için dava açmadan önce arabulucuya gidilmelidir.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Sigorta Girişi Geç Başlatılanlar Dikkat
Resmi verilere göre EYT kapsamında emekliliğe hak kazananların sayısı 1.9 milyon kişiye ulaştı. Toplam emekli sayısı 15.9 milyon oldu. İş Kanunu’na göre emekliliği öne çekerek EYT yasasından yararlanmanın bazı yolları bulunuyor. Örneğin 1 Mart 1997’de işe başladığı halde sigorta girişi 1999’dan sonra yapılan kişi adına prim yatırılmamış olsa bile iki yolla hakkını arayabilir.
SGK’ya başvuruda bulunup sigorta giriş tarihinin düzeltilmesi veya hizmet davası açmak gerekir. Dava açarken iş yerinde en az 1 veya 2 şahit göstermek şarttır. Müfettişlerin incelemesi ile sigorta yapılıp primlerin yatırılmadığı tespit edildiğinde zaman aşımı süresi işletilmez.