Otomobil sektöründe artan maliyetlerin getirmiş olduğu yüksek fiyat, pek çok kişinin ikinci el otomobile yönelmeye başlamasına neden oldu. Ancak ikinci el otomobilin özünde kullanılmış olması bir risk de getirdiği için bu sektöre karşı dikkatli olmak konusunda uzmanlardan sık sık uyarı gelmeye başladı. Bu kez ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan sektör temsilciler, karar vermeden önce bazı sorulara cevap aramayı önerdi. İşte o detaylar...
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
İkinci el otomobil alırken risk almak istemeyenlerin araştırma yoluna gitmesi elbette herkesin bildiği bir gerçek. Ancak çoğu zaman yapılan ihmal, uzun vadede paranın çöp olmasını beraberinde getirse de pek çoğumuz hala bu konuda ihmalkar davranabiliyoruz. Konuya ilişkin konuşan sektör temsilcileri ise, dikkat edilmesi gerekenleri tek tek sıraladı. Peki ikinci el otomobil alınırken nelere dikkat edilmeli? İşte ikinci el otomobil alınırken dikkat edilmesi gerekenler…
İkinci el bir araba alırken kaç kilometre olması gerektiği sorusu, birçok faktöre bağlıdır. İşte bu konuda dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar:
Aracın Motor Tipi: Dizel motorlar, benzinli motorlara göre genellikle daha uzun ömürlüdür. Ancak bu, düzenli bakımların yapıldığı ve motorun aşırı zorlanmadığı durumlar için geçerlidir. Dizel motorların 1 milyon km'ye kadar dayanabileceği söylenir, ama bu çok nadiren gerçekleşir ve genellikle ağır vasıtalarda veya özel şartlarda mümkündür. Bireysel kullanım için bir otomobilde 200.000 - 300.000 km sonrası bazı büyük bakımların veya değişimlerin gerekebileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
Aracın Yaşı: Araç ne kadar eskiyse, kilometre başına düşen yıpranma oranı da o kadar artar. Örneğin, 10 yılda 100.000 km yapmış bir araç, 5 yılda aynı mesafeyi kat etmiş bir araca göre daha az yıpranmış olabilir.
Bakım Geçmişi: Araç ne kadar iyi bakılmışsa, o kadar uzun ömürlü olacaktır. Düzenli yağ değişimi, filtre değişimi ve diğer periyodik bakımların yapılıp yapılmadığını kontrol etmelisiniz.
Kullanım Şekli: Bir aracın şehir içi mi yoksa şehirlerarası mı kullanıldığı, aracın yıpranma oranını doğrudan etkiler. Şehir içi sık dur-kalk, ani hızlanmalar ve frenlemeler motor ve fren sistemine daha fazla yük bindirir.
Aracın Marka ve Modeli: Bazı marka ve modeller, dayanıklılıklarıyla ünlüdür. Bu tür araçlar, yüksek kilometrelerde bile güvenilir olabilir.
Sonuç olarak, ikinci el bir araba alırken sadece kilometreye değil, aracın genel durumuna, bakım geçmişine, yaşına ve marka/modeline de dikkat etmelisiniz. İdeal olanı, düşük kilometreli ve iyi bakılmış bir araç bulmaktır, ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle, aracı almadan önce mutlaka bir uzmana kontrol ettirmenizde fayda var.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
İKİNCİ EL ARAÇ ALMADAN BU SORULARA CEVAP BULUN
İkinci el araç almadan önce bazı sorulara yanıt aranmasını gerektiğini söyleyen sektör temsilcileri, bu soruları tek tek sıraladı. Özellikle ‘Aracı neden satmak istiyor?’ sorusunun önemli olduğunu söyleyen uzman isimler, diğer soruları ise şu şekilde bildirdi:
- Arabanın genel durumu nasıl?
- Motor durumu nasıl?
- Ne zamandan beri aracı kullanıyor?
- Önemli bir kaza ya da hasarı oldu mu?
- Son bakımı ne zaman yapıldı ve hangi parçalar için bakım yapıldı?
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
İKİNCİ EL ARAÇ ALMADAN BU DETAYLARI KONTROL EDİN
İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken diğer detaylara değinen sektör temsilcileri; 5664 tramer kaydı, kilometre sorgulama ve hasar durumu sorgulamanın mutlaka yapılmasını öneriyor. Özellikle tramer sorgulamasının şaşi numarasından yapılmasını öneren uzmanlar, aracın mutlaka ışıklı bir alanda incelenmesi gerektiğini söylüyor. Arabanın temiz ve yıkanmış bir şekilde incelenmesini de önerileri arasına alan sektör temsilcileri; boya kalıntıları, vidalardaki oynamalar, kapı kolları kontrolleri, kaput üst ve alt kısımları ile bagaj alanlarının özellikle kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor. Motor sesinin önemine dikkat çeken uzmanlar, mutlaka test sürüşü önerirken; ne olursa olsun bir ekspertizden görüş almak gerektiğinin de altını çiziyor.