Türkiye’de otomobil piyasası son yıllarda yüksek fiyat artışlarıyla karşılaştı. Pandemi döneminde dünya genelinde görülen çip krizi sonrası artan fiyatları, Türkiye’de görülen yüksek döviz kuru artışları ve yüksek enflasyon nedeniyle fahiş seviyelere yükseldi. Bununla birlikte galericiler ve ikinci el otomobil satıcıları da fırsatçılığa ve stokçuk girişimlerine başladı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Ticaret Bakanlığı bu konuda adım attı ve sektöre düzenleme getirdi. Alınan yeni karar sonrasında stoklarda bekletilen binlerce sıfır otomobil, zarar etme endişesi ile hızla satışa sunuldu. Ancak sektör temsilcileri, araç sahibi olmayı düşünen tüketicileri, 3-6 ay ve hatta 1 yıla kadar stokta bekletilen araçlara karşı uyardı. İşte detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
İKİNCİ EL ARAÇ ALACAKLAR DİKKAT!
Türkiye’de otomotiv pazarında görülen fiyat artışları yılbaşından bu yana yüksek seviyelerde seyretti ve bu durum Temmuz ayında da kendisini gösterdi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre toplam pazar, geçen yıla göre yüzde 115,4 oranda büyüyerek 112 bin 459 adede yükseldi. Bu sonuçla birlikte, otomotiv pazarında tüm zamanların en yüksek Temmuz ayı sonuçları kaydedildi.
Fiyatlar artış göstermesine rağmen satışlar da zarar etme endişesiyle artış göstermeye başladı. Ancak sektör temsilcileri, Ticaret Bakanlığı’nın devreye aldığı karar ile ikinci ele düşen sıfır araçların, stoklardan çıkarılarak satışa sunulmaya başladığını ve bu konuda tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Uzmanlar, ikinci el araç alacak olanlara “dolandırılmayın” uyarısında bulunuyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
“EN AZ 100 BİN TL DEĞER KAYBI ANLAMINA GELİYOR”
Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Yatırım amaçlı alınan bu araçlar, ‘zarar ederim’ endişesi ile saklandıkları, stoklandıkları alanlardan ilan sitelerinde satışa geçmeye başladı. Bu araçlar hangi şartlar altında, nerede, nasıl saklandı, tüketici olarak bilmiyoruz” dedi.
Cihan Emre yaptığı açıklamada, “Diğer tarafta bayilerin yüksek fiyatlandırma amacıyla eklediği seramik kaplama, merdiven, tampon eki, spoiler, deri koltuk gibi tadilatlar esnasında gövdede boya veya sök-tak yapılmış olabilir. Geçtiğimiz senelerde birkaç SUV’da deri koltuk uygulaması için 4 kapının sökülüp takıldığını tespit etmiştik. Bu, haberiniz yoksa satışta en az 100 bin TL değer kaybı anlamına geliyor” dedi.