Yıllardır Türkiye’de kiracılar ile ev sahipleri arasında sorunlar yaşanıyor ve bu sorunların ardı arkası kesilmiyor. Genellikle ev sahiplerinin kira bedeline zam yapmak istemesi ve kiracıyı evden çıkarmak istemesi ile kiracıların bu zam talebine itiraz etmesi ve evden çıkmayı reddetmesi üzerine ortaya çıkan bu sorunlarda, kira ödeme yöntemi ile ilgili olarak Yargıtay, emsal bir karara imza attı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Kira fiyatlarında yaşanan artışlar her yeni gün yeni bir problem halini alırken, sorunlar da mahkeme salonlarına taşınmaya devam ediyor. Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan son problem de özellikle kiracılara ders olacak nitelikte gerçekleşti. Ev sahibinin dava ettiği kiracı, ev sahibinin davada haklı çıkmasıyla büyük bir ders almış oldu. Kira ödemesini bankadan havale sistemi ile yapanların başı fena halde derde girebilir. İşte detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
EV SAHİBİ, KİRACISINI DAVA ETTİ
Ev sahibi, banka üzerinden yapılan kira ödemelerine ilişkin olarak, kiracısına ödemeleri eksik yaptığı gerekçesi ile dava açtı. Açılan davada, kira bedelinin havale ücretinin kesilmesi ile olması gerekenden eksik yatırıldığı ortaya çıktı. Kiracı ise ödemeleri ev sahibinin isteği üzerine banka üzerinden yaptığını söyledi ve havale ücretinin de ev sahibine ait olması gerektiğini savundu.
Mahkeme, kira bedellerinin bankaya yatırılmasına, çıkan masrafların da davalı tarafından üstlenmesi gerektiğine karar verdi. Ortada ödenmemiş bir kira olmadığı için temerrüt nedeniyle açılan tahliye davasında, davacı haksız bulundu ve dava reddedildi. Ancak Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar çıktı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
YARGITAY’DAN EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR
Yargıtay söz konusu davaya ilişkin kararında, “Kira bedelini ödeme borcu, borçlu tarafından alacaklı kiraya verene götürülmesi gereken borçtan olup, paranın kiraya verene ulaştırılması kiracıya ait bir külfettir. Banka hesabından havale ile yapılan kira ödemelerinde, havale ücreti kiracıya aittir ve havale ücreti kiraya verenden tahsil edilerek ödeme yapılırsa, kiracı eksik ödeme yapmış olur” ifadelerine yer verdi.