2019 yılında başlayıp dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, iş alanlarında da deprem etkisi yaratmıştı. İşçi maliyetlerinden kaçınmak isteyen birçok işveren işletmesinde küçülmeye gitmiş ve bu doğrultuda da çalışan sayısını azaltmıştı. Ancak bazı işverenlerin bu esnada baskıcı tavırlar sergilemesi, işçileri haklarından da etmişti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Covid döneminde işveren baskısı ile işinden istifa etmek durumunda kalan ve bu kapsamda da hiçbir hakkından yararlanamayan birçok kişi hem maddi hem de manevi olarak büyük bir yıkım yaşadı. Mahkeme yolunun açık olduğu mevzu ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İşvereninin “istifa et” baskısına dayanamayarak dilekçe vermek durumunda kalan bir işçi, İş Mahkemesi’nin kapsını çaldı. Mahkeme, o işçinin yanı sıra benzer durumda olan tüm işçiler için önemli bir karara imza attı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
İŞ MAHKEMESİ’NE BAŞVURDU
2007- 2020 yılları arasında çalıştığı işyerinden Covid- 19 salgını döneminde işvereninin baskısına dayanamayarak zorla istifa ettirildiğini belirten bir işçi, İş Mahkemesi’nin yolunu tuttu. İstifaya zorlandığını ve o dönem içerisinde ücretsiz izin için de baskıya maruz kaldığını belirten işçi, 13 yıllık çalışma geçmişinin getirdiği hakları alamadığını ifade etti. Feshin geçersiz olduğunun tespiti ile işe iadesinin karar verilmesini talep eden işçi, eski işvereni ile karşı karşıya geldi.
Eski çalışanının şikayeti üzerine savunma yapan işveren, işçinin 17 Mart 2020 tarihinde istifa ettiğini, işveren feshinin söz konusu olmadığını, pandemi ilanının ardından kısa çalışma ödeneğine başvuru yapıldığını ve işçinin beyanının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
İŞ MAHKEMESİ’NDEN KARAR ÇIKTI
İşçi- işveren anlaşmazlığını değerlendiren İş Mahkemesi dava dosyası ile ilgili kararını verdi. İlk Derece Mahkemesi’nin kararının yerinde görülmediğini ve bu kapsamda da açıklanan tüm hususlar, dosya kapsamı, kanuni gerektirecek sebepler, delil durumu ile birlikte davanı işçinin işe iade kabulünün gerektiğini belirten İş Mahkemesi, deliller ve denetime açık bilirkişi raporu ile davaya konu edilen çalışma dönemi ile 5 aylık işe başlatmama tazminatı ve 4 aya kadar boşta geçen süre ücretinin hüküm altına alınması gerektiğine işaret etti.