Enflasyonun rekor seviyelere ulaşması ile birlikte geçtiğimiz sene devreye giren yetkililer, kira artış oranının enflasyondan bağımsız olarak hesaplanacağını ve yüzde 25 ile sınırlı olacağını belirtti. Süresi 1 Temmuz 2023 tarihinde dolmuş olan uygulamada yeniden düzenlemeye giden yetkililer, ilgili kira artış sınırının bir yıl daha uygulanmasına karar verdi. İşte detaylar...
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Kiralarda artış oranının yüzde 25 ile sınırlı kalması birçok ev sahibinin tepkisine sebep oldu. Yasal olmayan yollar ile kiracılarından yüksek kira bedelleri talep eden, vermeyenleri evlerinden çıkarmaya çalışan ve bu kapsamda da birçok farklı yöntem deneyen ev sahipleri, son günlerde gündemden düşmemeye başladı. Kiracıları ile karşı karşıya gelen ev sahipleri yetkililer tarafından da yakından takip edilirlerken mahkeme koridorları bu tip anlaşmazlıklardan ötürü dolup taşmaya başladı.
Ev sahibi- kiracı anlaşmazlıkları ile ilgili yeni düzenlemeler üzerinde çalışılmaya devam edildiği bilinirken hukukçulardan önemli bir uyarı geldi. Kiracıları bilgilendiren hukukçular, kanıt olarak kullanılmak istenen WhatsApp yazışmalarına dikkat çekti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
88 BİN TL’LİK BORÇ ÇIKMIŞTI
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Kartal’da yaşanan bir olayda Hasan Şengün isimli vatandaş kirasını elden ödemiş ve bir süre sonra da ev sahibi ile mahkemelik olmuştu. Elden ödediği kiraları mahkeme huzurunda ispat edemeyen Şengün, mağduriyetini evin camlarına yazılar yazarak gözler önüne sermişti.
Bir başka örnek de ise İstanbul Bakırköy’de yaşayan bir kiracı ev kirasını 4 yıl boyunca elden ödediğini belirtmiş ve olası bir anlaşmazlıkta da ev sahibi ile olan WhatsApp yazışmalarına güvendiğini belirtmişti. Bir şekilde ev sahibi ile mahkemelik olan kiracının tahliyesine hükmedilirken ayrıca 88 bin TL tutarında borç ödemesini gerçekleştirmesi gerektiğine de karar verilmişti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
AVUKATTAN ÖNEMLİ UYARI
İstanbul Bakırköy’de yaşanan ev sahibi – kiracı anlaşmazlığında kiracının delil olarak sunmak istediği WhatsApp yazışmaları mahkeme heyeti tarafından dikkate alınmamıştı. Konu ile ilgili olarak NTV’ye değerlendirmelerde bulunan Avukat Fatoş Kaplan, Yargıtay’ın WhatsApp yazışmaları ile ilgili farklı görüşleri olduğuna dikkat çekti.
Alacak davalarında banka dekontlarının ve senetlerin delil olarak sunulabileceğini belirten Kaplan, Ceza Hukuku’nu ilgilendiren davalarda, hakaret, tehdit, boşanma ve şantaj gibi davalarda da WhatsApp yazışmalarının dikkate alındığını ifade etti. Bu kapsamda olası mağduriyetlerin önüne geçebilmek için kira ödemelerinin elden yapılmaması gerektiğini ifade eden Kaplan, kiraların mutlaka bankalar üzerinden yapılması gerektiğini vurguladı.