17 Ağustos depreminin 24’üncü yıl dönümünde hayatlarını kaybeden vatandaşlar için anma programları düzenlenirken yakın zaman önce meydana gelmiş olan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketine de dikkat çekildi. Senelerdir olası Marmara depreminin üzerinde durulup özellikle İstanbul için uyarılar yapılırken 6 Şubat tarihinde birçok kişinin hiç beklemediği bir biçimde meydana gelen 7.7’lik ve 7.6’lık depremler, 50 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep oldu.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Deprem felaketinin açmış olduğu yaralar sarılmaya, deprem bölgeleri yeniden ayağa kaldırılmaya çalışılırken uzmanlardan önemli uyarılar gelmeye başladı. 99 depreminin ardından yapılan çalışmalarda olası büyük İstanbul depremi için 30 yıllık bir sürenin verildiğini ifade eden bazı deprem uzmanları, vatandaşları tedirgin etti.
Deprem ile ilgili açıklamalarda bulunan isimlerden biri de Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener oldu. Olası depremler ile ilgili güncel veriler ışığında konuşan Özener, yaptığı açıklamalar ile tedirgin etti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
“500’E YAKIN DİRİ FAY” UYARISI
2023 yılında 46 bini aşkın depremin meydana geldiğini belirten Özener, son üç yıl içerisinde Marmara için kayda geçmiş olan deprem sayısını 3 bin olarak açıkladı. Depremlerin bazılarının ortalama 4, bazılarının ise 4 ‘ün üzerinde olduğunu ifade eden Özener, Marmara’nın sismik olarak aktif bir alan olduğunu belirtti. Özener, güncel veriler doğrultusunda yapmış olduğu açıklamada “MTA’nın hazırlamış olduğu diri fay haritasına göre 5.5’in üzerinde deprem üretebilecek 500’e yakın diri fayımız var” ifadelerini kullandı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
"130 KM’LİK ALAN VAR"
Ege Bölgesi’nde 100 yıldır enerji biriktiren fayların kırılabileceğini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu için ise bu sürenin 800 ila 1000 yılları arasında olduğunu belirten Özener, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Kimi bölgelerde 2 bin ila 2 bin 500 yıl kadar bekleyen, enerji biriktiren faylar var. Dolayısı ile Türkiye’nin herhangi bir yerinde 7’lik bir deprem yaşama ihtimalimiz var. Yani burada sismik boşluklar var. Marmara’ya baktığımız zaman Kuzey Anadolu fayı içerisinde kırılmamış 130 kilometrelik bir alan var, Marmara Denizi içerisinde. Doğu Anadolu’da farklı olarak kırılmayan yerler var.”