Fahiş kira artışlarının bir getirisi olarak ev sahipleri artık oda kiralamaya başladı. Aynı evde 3-4 kişinin kalmasını içeren bu yaklaşım aslında pansiyonculuk anlamına geliyor. Fakat gerekli düzenlemeler yapılmadan uygulanan bu yöntem pek çok soruna da davetiye çıkarıyor. İşte yeni uygulamanın detayları ve beraberinde getirdiği sorunlar.
Ev sahibi- kiracı ilişkilerinde yeni bir dönem başladı. Son zamanlarda, fahiş kira ücretleriyle ün salmış bazı ev sahipleri, ortak ev kisvesi altında tek tek odaları kiraya verme yoluna gittiler. Ancak bu eğilim apartman sakinleri arasında hoşnutsuzluğa yol açtı. Hukuk uzmanları, ev kiralamaya yönelik bu otel benzeri yaklaşımın kat mülkiyeti ile ilgili sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte detaylar.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
YASAL SORUN YOK AMA…
TRT Haber'de yer alan bir habere göre, hukukçular bir evin birden fazla kişiye kiralanmasının yasal olarak bir sorun teşkil etmediğini teyit ettiler. Ancak, tüm kiracıların bilgilerini içeren bir sözleşme yapılması büyük önem taşıyor.
Konunun uzmanlarından Avukat Emel Özbek, kira sözleşmesinde tüm kiracıların ad, soyad ve TC kimlik numaralarının yer almasının çok önemli olduğunu vurguladı. Bu sayede şeffaflık ve yasal uygunluk sağlanmış olur. Aksi takdirde yasa dışı pek çok olayın ortaya çıkabileceği ve bunların da tespitinin yapılamayacağı ifade ediliyor. Bir evin birden fazla kişiye kiralanması, apartman sakinleri arasındaki uyumu bozma potansiyeline de sahip. Kat mülkiyetinin ortak olması nedeniyle sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, olası sorunların ele alınması ve ilgili tüm taraflar için huzurlu bir yaşam ortamının sürdürülmesi için açık kuralların belirlenmesi önemlidir.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
EN BÜYÜK TEHLİKE GÜVENLİK SORUNU
Özbek konu ile açıklamasına şöyle devam etti: “Bu senaryoda, apartman sakinleri için önemli bir güvenlik sorunu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, geleneksel kiracı-ev sahibi ilişkisinden ziyade bir müşteri-işletme dinamiği olduğu görülmektedir. Bu durum potansiyel olarak önemli vergi kayıplarına yol açabilir. Yetkililer dairenin bir işyeri olarak kullanıldığını gözlemlerse, yönetim planına bu tür kullanımı yasaklayan bir hüküm ekleyebilirler.”