Yaşam kalitemizi derinden etkilediği için böbrek sağlığının önemi abartılamaz. Böbreklerimiz günlük metabolik süreçlerimizin yan ürünleri olan fazla su, sodyum, potasyum, üre ve kreatin gibi atık maddeleri özenle ortadan kaldırır. Dahası, bu organlar hassas bir basınç dengesini korur, D vitamini sentezler, belirli hormonları düzenler ve kalsiyum ve fosfor seviyelerinin dengesini sağlar.
Ne yazık ki, çeşitli faktörlere bağlı olarak oluşan böbrek taşları bu hayati organ için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu taşlar, üriner sistem içinde biriken mineral tuzlardan oluşur. Bu taşların oluşmasını engellemek için uzak durmanız gereken gıdaları sizin için derledik. İşte ayrıntılar.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
BÖBREK TAŞI YAPAN BESİNLER
Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının organlarımız üzerinde zararlı etkileri olabilir. Aşırı kilo alımı, tuz tüketimi ve yetersiz sıvı alımı böbrek taşı oluşumuna büyük ölçüde katkıda bulunur. Uzmanlar, sorunu daha da kötüleştirebileceğinden çikolata, ıspanak, kakao ve pancar gibi bazı yiyeceklere aşırı düşkünlük gösterilmemesini tavsiye etmektedir.
Ayrıca, hayvansal ürünlerin aşırı tüketimi, protein içerikleri nedeniyle idrardaki ürik asit ve kalsiyum seviyelerini yükseltebilir. Bu sürekli tüketim şekli böbrek taşı oluşumu olasılığını artırır. Ek olarak, yüksek miktarda tuz alımı idrardaki kalsiyum ve oksalat seviyelerini yükseltebilirken, şekerli ve asitli içecekler de benzer bir etkiye sahiptir. Yüksek fruktoz içeren asitli içecekler böbreklerdeki ürik asit seviyelerini yükseltebilir. Genellikle sağlıklı bir dengeyi korumak için kullanılan vitaminler bile böbrek taşı söz konusu olduğunda risk oluşturabilir. Örneğin C vitamini takviyeleri idrardaki oksalat seviyelerini artırarak ileri böbrek taşı riskini artırabilir.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
SUSUZ KALMAYIN!
Böbrek taşlarıyla etkili bir şekilde mücadele etmek için, belirli taş türüne göre özel bir beslenme programı uygulamak çok önemlidir. Bununla birlikte, böbrek taşı oluşumunu önlemek için doğru ve sağlıklı bir genel beslenme tarzının benimsenmesi de aynı derecede önemlidir.
Böbrek sağlığını korumaya yönelik ilk adım, bol miktarda su alımını sağlamaktır. Su, böbreklerde taş oluşumundan sorumlu kimyasalların çözülmesinde hayati bir rol oynar. İdrarın rengi ve kokusu izlenerek hidrasyon seviyeleri ölçülebilir. Açık sarı renk ve kokunun olmaması yeterli hidrasyona işaret eder. Bu kimyasalların çözünmesini ve ortadan kaldırılmasını teşvik etmek için, en az 6 bardağı su olmak üzere günde 10-12 bardak sıvı tüketilmesi önerilir.