Deprem uzmanı Profesör Dr. Naci Görür, sismik aktiviteye ilişkin bir kez daha önemli açıklamalarda bulundu. Görür, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye'ye ilişkin deprem tahminlerinin daha da değiştiğini ifade etti.
Dr. Celal Şengör'ün İstanbul'u terk etme kararını da değerlendiren Görür, Doğu Anadolu'da deprem üretme dönemine yaklaşan fayların tahmin edilenden daha erken harekete geçebileceğini belirterek o şehir için önemli bir uyarı yaptı. İşte 700 kilometrelik bir fay üzerinde yer alan o şehir.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
10 METRELİK ŞAŞIRTICI DEĞİŞİM
Önceki gün gazeteci Fatih Altaylı'nın YouTube kanalındaki bir programa misafir olan Profesör Dr. Görür, Türkiye'deki deprem beklentilerine ilişkin ilginç tespitlerde bulundu. Görür, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından bakış açısının önemli ölçüde değiştiğini vurguladı.
Görür'e göre bu sismik olaylar sadece fay ya da plaka kaynaklı sarsıntılar olarak algılanmamalı. Aksine, birbiriyle bağlantılı üç levhanın 7-7,5 metrelik, hatta muhtemelen 10 metrelik şaşırtıcı bir mesafeye yayılan önemli hareketlerden geçmesinin sonucuydu. Bu devasa levha kaymalarının yansımaları yakın çevrede hissedilmiş ve çeşitli açılardan derin bir etkiye neden olmuştur. Özellikle, fay hatları boyunca stres dağılımında kayda değer bir değişiklik yaşanmıştır.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
BU İLLER DE RİSK ALTINDA
Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgedeki her ilde ayrı ayrı uyarılarda bulunduklarının altını çizen Görür, stres kavramının bir fayın içindeki kayayı kırmak için gereken kuvvet olduğunu vurguladı ve “Bu levha hareketleri, Celal Şengör tarafından da desteklenen bu kuvveti her faya uygulamıştır. Bu depremin meydana gelmesinin ardından 7 Şubat'ta Hatay ve Adana havzası için özellikle uyarıda bulunmuştuk. Sadece 15 gün sonra Hatay'da 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirken, Adana'da da çeşitli sismik aktiviteler yaşandı. Bu şartlar altında Adana, Kayseri, Sivas ve Bingöl'de bir deprem olması şaşırtıcı olmaz.” dedi.
Görür, Kayseri'yi örnek göstererek bilim insanlarının hatalı beyanlarda bulunması konusunun altını çizdi. Görür, "Maalesef doğru olmayan iddialarda bulunanlar var. Örneğin Kayseri'de 7 şiddetini aşan bir depremin asla yaşanmayacağını iddia ediyorlar. Oysa Kayseri 700 kilometre uzunluğunda aktif bir fay hattının üzerinde yer alıyor. Dolayısıyla böyle bir olayın meydana gelme ihtimalini göz ardı etmek doğru değildir." Şeklinde konuştu. Celel Şengör’ün İstanbul’u terk etmesi ile alakalı da konuşan Görür, bunun amacının farkındalık olduğunu ve Şengör’ün ülkesini çok seven biri olduğunu belirtti.