Yüksek enflasyon sebebi ile fahiş seviyelere ulaşan kiralara karşı tedbirler alan yetkililer, geçtiğimiz yıl kira artış oranlarının enflasyondan bağımsız olarak değerlendirileceğini ve yüzde 25 ile sınırlı olacağını belirtmişlerdir. Söz konusu kararın süresinin 1 Temmuz 2023 tarihinde dolmasının ardından kiracıları koruyabilmek adına yeniden harekete geçen yetkililer, uygulamanın süresini 2024 yılına kadar uzattı.
Yasalar ile belirlenmiş olmasına rağmen özellikle büyük şehirlerde birçok ev sahibinin yüzde 25’lik kira artış sınırına uymadıkları ve bu neden ile de kiracıları ile sorunlar yaşadıkları sık sık gündeme gelirken bu kez de kiracı adaylarından istenenler gün yüzüne çıktı. Kiralık ev arayanları şaşkına çeviren o talepler, “yok artık” dedirtti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
O ŞARTLAR ŞAŞKINLIK YARATTI
Son dönemlerde giderek ağırlaşan hayat şartları sebebi ile kendilerini güvence altına almak isteyen bazı ev sahipleri kiracı adaylarından şaşkınlık yaratan şartları sağlamalarını istemeye başladı. Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre ev sahiplerinin talepleri ev arayanları büyük bir çıkmazın içerisine doğru sürükledi.
Yakın zaman önce yayınlanmış olan kiralık ev ilanlarında yer alan bazı şartlar şu şekilde:
- Memur olma şartı,
- Kefil şartı,
- Kurumsal çalışan olma ve kefil gösterme şartı,
- Ailenin kalabalık olmaması şartı,
- Yabancı uyruklu olmama şartı,
- Yıllık kira bedelinin peşin ödenmesi şartı,
- Karı- koca emekli olmama şartı,
- Öğretmen olma şartı,
- Kredi notunun yüksek olması şartı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
UZMAN İSİM İLANLARI DEĞERLENDİRDİ
Son dönemlerde özellikle özel sektör çalışanlarının ev bulamamalarına sebep olan katı şartların ilanlarda yer alması ile ilgili birtakım değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, şu ifadeleri kullandı: “Kira sözleşmeleri özel hukuk sözleşmeleridir. Ev sahipleri kiracı adaylarından kredibilitelerini gösteren belge, adli sicil kaydı ve maaş bordrosu talep edebilirler.”
Konu ile ilgili konuşan bir diğer isim olan Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Dr. Ali Yüksel, yasalara uygun olmayan o şartlara dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “’Bekara ev vermem’, ‘Yabancıya ev kiralamam’ denilemez. Bu gibi durumlarda ayrımcılık suçu işlenmiş olur ve ev sahibi ile aracı kuruma idari para cezaları uygulanır.”