Belirli dönemlerde yürürlüğe giren kanunlar, yıllara göre değişiklik gösteren emeklilik şartlarının oluşmasına sebebiyet verdi. Bu kapsamda seneler önce yürürlüğe girmiş olan bir sigorta kanunu, milyonlarca kişinin yaş şartına takılmasına ve dolayısı ile de emekli olamamasına yol açtı. “EYT’liler” olarak adlandırılan grubun düzenleme talepleri senelerdir gündemden düşmezken beklenen gelişme mart ayında yaşandı. Geçtiğimiz yılın ortasında başlatılmış olan düzenleme çalışmaları neticesinde oluşturulmuş olan düzenleme, 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
EYT yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte 2 milyonu aşkın kişi SGK’dan maaş almaya başlarken bu süreçte yasa kapsamında olan ancak diğer alt şartları yerine getiremeyen kişilerin başvuruları reddedildi. Konu ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekli olamayan kesim için birtakım tüyolar verdi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
2,5 MİLYON EYT’Lİ HALEN EMEKLİ OLAMADI
EYT yasası ile ilgil değerlendirmelerde bulunan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, 2,5 milyon kişinin yasa kapsamında olmasına rağmen emekli olmadıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Büyük bir kısmının prim günü eksik, SSK’da günü yeterli gibi ancak bin 260 gün kuralına takılan Bağ- KUR’a geçen, şirket ortaklığına bağlı olarak sehven sigortalı olan ve düşük emekli aylığı sebebi ile memur aylığını kaybetmemek için emeklilik başvurusunda bulunmayanlar var.”
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
EMEKLİ OLMAYAN EYT’LİLERE SESLENDİ
Henüz emeklilik başvurusunda bulunmamış olan EYT’lilere seslenen Erdursun, şu ifadeleri kullandı: “Yaşınız genç ise 58- 60 yaşına kadar 5.000- 5.975 günü tamamlamak için SGK’ya borçlanma, çalışmıyor iseniz isteğe bağlı prim ile bin 260 gün kuralına dikkat ederek 58- 60 yaşını beklemeden de emekli olmanız mümkün. Kaç gün isteğe bağlı olarak prim ödeyeceğinizi, kaç gün borçlanma yapacağınızı ve bu kapsamda da 58- 60 yaşından önce emekli olabileceğinizi, fayda- maliyet analizi yaparak prim ödemenizi gerçekleştirmelisiniz.”