Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olan EYT yasası kapsamında milyonlarca EYT’li yaş şartına takılmadan emekli olabilmenin heyecanını yaşamaya devam ederken söz konusu yasa ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.
Basın yayın alanında hizmet veren kişiler için EYT kapsamında bir değerlendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, erken emeklilik ve yıpranma payı başlıkları ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
EMEKLİLİK HESABI AYRI YAPILIYOR
Basın- yayın sektöründe çalışanların emeklilik hesapları farklı yapılıyor. Yasalara göre ilgili meslek grupları için 1 Ekim 2008 tarihine kadar olan tüm süreler itibari hizmet yani yıpranma kapsamında değerlendirildiği için o tarihe kadar emeklilik yaş ve sigortalılık süreleri ayrı olarak hesaplanıyor. Kişi 1 Ekim 2008 tarihine kadar basında çalıştığı her 360 gün için 90 gün yıpranma hakkından yararlanabiliyor. Böylelikle basın kartı olan ve aktif olarak gazetecilik yapanlar yıpranma hakları sayesinde emekliliklerini erkene çekebiliyorlardı. Ancak 1 Ekim 2008 tarihinde 5510 sayılı kanun ile yapılan değişiklik neticesinde basın çalışanlarının bu hakları ellerinden alındı ve çalışanlar SSK 4a statüsünde değerlendirilmeye başlandı.
2008 yılında yapılan değişiklik ile şok yaşayan basın- yayın çalışanları, uzun bir uğraşın sonucunda 2013 yılında haklarını geri almayı başardı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
UZMAN İSİMDEN EMEKLİLİK AÇIKLAMASI GELDİ
2013 yılında haklarına geri kavuşan basın yayın çalışanlarının emeklilik süreçleri ile ilgili konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, şu ifadeleri kullandı: “19 Ocak 2023 tarihinde 6385 sayılı kanun ile basın çalışanlarına yıpranma hakkı geri verildi. Değişiklik ile birlikte basın alanında fiilen görev alan ve basın sahibi kartı sahibi olan gazeteciler eğer isterler ise 1 Ekim 2018- 1 Şubat 2013 tarihleri arasında ek prim yatırma şartı ile kayıp süreleri için yıpranma hakkından yararlanabilecekler. Bu düzenlemenin ardından yıpranma hakkı için ek prim yatıranlar ile yatırmayanlar kanun çıktıktan sonra basında çalışmayanlar gibi pek çok farklı örnek ortaya çıkmaya başladı.”
Basında çalışan kişilerin 1 Şubat 2013 tarihinden sonraki yıpranma primlerinin işverenler tarafından ödenmesi gerektiğini belirten Ete, 1 Ekim 2008- 31 Ocak 2013 tarihleri arasında oluşan ek primlerin ise gazetecinin kendisi tarafından ödenmesi gerektiğini ifade etti.