Yönetmelikte ana hatlarıyla belirtilen önemli değişikliklerden biri, ortaokul ve liselerde yazılı sınavlar için ortak tarihlerde ortak sınavların uygulanmasıdır. Bu hamle, ülke genelinde öğrencilerin aynı kriterler ve aynı koşullar altında değerlendirilmesini sağlamaktadır. Ayrıca, ilköğretimde yazılı sınav uygulaması tamamen kaldırılarak öğrenci değerlendirmesine daha bütüncül bir yaklaşım getirilmiştir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yenilenen Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliğini imzaladı. Uzmanlık gerektiren ölçme ve değerlendirme faaliyetlerini kolaylaştırmak için her ilde Ölçme ve Değerlendirme Merkezleri kurulacaktır. Ayrıca, öğrencilerin dil becerilerini değerlendirmek için iki yılda bir Türkçe dil sınavı yapılacaktır. İşte detaylar.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
YENİ DÜZENLEMEDE ORTAK SINAV
Yeni düzenlemeye göre, aynı sınıf ve ders için yazılı sınavlar artık ülke, il/ilçe ve okul genelinde ortaklaşa yapılabilecek. Bu, öğretmenlerin işbirliği yapabileceği ve öğrencilerin birden fazla branşta öğretilen derslerdeki performansını değerlendirebileceği anlamına geliyor. Esasen, aynı sınıftaki tüm öğrenciler aynı anda sınava girecek ve ilgili dersten aynı soruları yanıtlayacaktır.
Eğitim-öğretim yılının başında Bakanlık hangi sınıf ve derslerin ortak sınava tabi tutulacağını duyuracaktır. Bu sınavlar okullarda öğretmenler tarafından uygulanacak ve değerlendirilecektir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ülke çapında ortak sınavlar düzenlemesi halinde, sorular ve cevap anahtarları Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
İLKOKULLARDA YENİ DÖNEM
Okul öncesi ve ilkokul 1., 2., 3. ve 4. sınıflarda artık sınav yoluyla değerlendirme yapılmayacak. Daha basit bir ifadeyle, yazılı sınavlar ilkokuldan tamamen kaldırılmıştır. Bunun yerine öğretmenler, ortak sınav sisteminin bir parçası olmayan bu seviyedeki öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerini yakından izleyecektir. Not verme süreci, bu sürekli izleme sonucunda ortaya çıkan değerlendirmelere odaklanacaktır. Öğrenciler, kendilerine verilen görevleri yerine getirirken katılım formları, oyun temelli değerlendirmeler ve ölçme araçları aracılığıyla gözlemlenecek.
Öğrencilerin Türkçe dil becerilerindeki gelişimlerini izlemek için iki yılda bir dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere dört alanda sınav yapılacak. Bu sınavlar elektronik ortamda ya da yazılı olarak yapılabilecektir. Ayrıca, öğrencilerin akademik başarılarını değerlendiren ABİDE sınavları da belirlenen okullarda iki yılda bir yapılacaktır.