Ülke içi üretimin artması ve dolayısı ile de ekonominin canlanması amacı ile çiftçilere çok çeşitli kategoriler altında destek ödemeleri yapan Tarım ve Orman Bakanlığı, son olarak Resmi Gazete’nin geçtiğimiz gün yayınlanmış olan sayısı ile dikkat çekti.
Resmi Gazete’nin yeni sayısında yayınlanmış olan 2023 Yılında Yapılacak Olan Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Olan Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı ile birlikte, çiftçilere ürün bazında verilecek olan gübre ve mazot destekleri arka arkaya sıralanmış oldu.
TOPRAK ANALİZİNE 50 TL’LİK DESTEK
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde ödenen çiftçi destekleri ile ilgili alınmış olan yeni karara göre 50 dekar başına verilen Toprak Analizi desteği 50 TL olarak belirlendi. Dekar başı organik tarım desteğinin alt limiti 30 TL, üst limiti ise 130 TL olarak belirlendi. Ek olarak Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olan ve bu kapsamda da organik statüde arı yetiştiriciliği yapan arıcılara kovan başına 30 TL tutarında destek verileceği bildirildi. İyi tarım uygulamaları desteğinin alt limiti 30 TL, üst limiti ise 270 TL olarak belirlendi.
MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİ YENİDEN HESAPLANDI
Ürünleri kategorilere ayıran ve bu kapsamda da her kategori için farklı tutarlarda mazot ve gübre desteği belirleyen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mazot desteklerini birçok ürün için artırdığı gübre desteklerinde ise değişikliğe gitmediği görüldü. Tritikale, çavdar, yulaf, arpa ve buğday grubu için mazot desteğini 103 TL olarak belirleyen kurum, gübre desteğini ise 46 TL olarak açıkladı.
Yeni karara göre tüm gruplar için gübre desteği 21 TL olarak belirlendi. Ürün gruplarına göre değişiklik gösteren mazot destekleri ise şu şekilde sıralandı:
- Çeltik: 250 TL
- Şeker pancarı, fındık, kuru soğan, zeytin, yaş çay: 86 TL
- Kuru fasulye, aspir, mercimek, nohut: 103 TL
- Kütlü pamuk: 345 TL
- Patates, soya: 172 TL
- Kanola, ayçiçek yağlık): 121 TL
- Yem bitkileri: 94 TL
- Diğer ürünler: 86 TL