Uzmanlar, kahve tutkunlarını hayal kırıklığına uğratabilecek bir açıklama yaptı. Uzmanlar yemeklerden hemen sonra kahve içmenin öngörülemeyen sonuçlara yol açabileceğini iddia ediyorlar. Peki kahve ile yemeğin ne alakası var? Yemekten sonra kahve içmek insanı nasıl etkiliyor? İşte detaylar.
Vücudun pek çok vitamine eşit oranda ihtiyacı vardır. Bu vitaminler de yediğimiz yemeklerden vücuda geçmektedir. Ama yemekten hemen sonra kahve içenler için önemli bir uyarı yapıldı. Yemek ile aldığınız o vitamin kahve tarafından yok ediliyor. İşte uzmanların uyarılarının ayrıntıları.
KAHVE O VİTAMİNİN ETKİSİNİ AZALTIYOR
Yemekten hemen sonra kahve içmek, vücudun tükettiği hayati besinleri tam olarak emmesini engeller. Uzmanlar, yemekten sonra kahve tüketmenin demir emilimini yüzde 80 gibi şaşırtıcı bir oranda azaltabileceğini ortaya koymuştur. Demirdeki bu eksiklik cildin kurumasına ve sonuçta çirkin kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, bu uzmanlara, yemekten sonra kahve içmek vücudun kalsiyum gibi diğer önemli mineralleri emme kapasitesini de engelleyebilir. Bu da dişleri daha kırılgan hale getirebilir ve hatta diş etlerinde tahrişe yol açabilir.
Ayrıca, vücutta yeterli demir bulunmadığında, saç derisinin genel sağlığını olumsuz yönde etkileyerek saç dökülmesine yol açabilir.
DEMİR İHTİYACI NASIL GİDERİLİR?
Kırmızı et, sakatat, kümes hayvanları (özellikle hindi), balık ve deniz ürünleri zengin demir kaynaklarıdır. Yumurta, süt ürünleri, baklagiller, fındık ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve kuru meyveler de demir açısından zengindir.
Tüketildiklerinde vücuda demir sağladıkları için demir eksikliğine faydalı olan yiyecekler şunlardır: Yumurta, karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık gibi proteinler. İstiridye ve midye gibi kabuklu deniz ürünleri. Ispanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler. Kuru kayısı, kuru üzüm, incir, hurma ve kuru dut gibi kurutulmuş meyveler. Fındık, yer fıstığı, susam, kabak çekirdeği, kaju fıstığı ve antep fıstığı. Kekik, kimyon, köri, zencefil veya kişniş. Akçaağaç şurubu, bal, mısır şurubu ve keçiboynuzu pekmezi. Lahana, pancar ve patates.