Emeklilik başvurusu yapmak için gün sayanlara kötü haber Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) geldi. Özellikle de bazı kodların işlendiği hizmet dökümü için emekliliğe izin vermeyen SGK, bu kodları duyurdu. Özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olmak için gün sayanları da kapsayan bu uygulamada ‘S’, ‘Ş’ ve ‘K’ kodu ile işaretlenmiş olan kişiler, emekli olamayabilir.
Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar için erken emekliliği sağlayan EYT düzenlemesi kapsamında başvurular geçtiğimiz aylarda alınmaya başlanmıştı. Aynı zamanda bu yıl olağan akışta emekli olacak olan kişiler de başvurularını günü doldukça gerçekleşiyor. Ancak SGK’nın işaretlediği bazı kişilerin emekli olması ne yazık ki mümkün değil. Çünkü bu işaretler ya da kodlar, emeklilik durumunu geçersiz kılacak. Peki bu kodlar ne anlamına geliyor? İşte SGK kodları ve anlamları…
SGK, ŞÜPHELİ DURUMLARI KODLAYARAK BİLDİRİYOR
Özellikle son zamanlarda yaygınlaşan ve konuyla ilgili denetimlerin de artığı ‘sahte sigorta’ halleri, SGK tarafından tespit edilmeye devam ediyor. Bu gibi durumlarda belirli kodlar ile iş yeri ve bu iş yerinden primi ödenen kişileri belirten SGK, hizmet dökümüne bu kodu ekliyor. Emekli maaşı ödenmişse maaşı geri alan, hatta ödenen primleri geri vermeyen ve SGK tarafından bugüne dek yapılmış olan sağlık giderlerini de istemeye yetkili olan SGK, şüpheli durumlar için özellikle ‘S’, ‘Ş’ ve ‘K’ kodların kullanıyor. Bu harflerin her biri farklı bir soruna işaret ediyor.
SGK, ŞÜPHELİLERDEN BİLDİRİM KABUL ETMİYOR
Yapmış olduğu denetimlerin ardından problem gördüğü iş yerlerini S (Sahte iş yeri), Ş (Şüpheli iş yeri) ve K (Kontrollü iş yeri) harfleri ile kodlayan SGK, şüpheli olarak işaretlediği iş yerlerinde genellikle denetim sürecini devam ettiriyor oluyor. Denetim sürecinde bu işyerinde sahte bir sigortalı olup olmadığını tespit etmeye çalışan SGK, sahte işyerlerinden bildirilen hiçbir hizmet bildirimini kabul etmiyor. Bu nedenle SGK uzmanları, hizmet dökümlerindeki kodların dikkate alınmasını öneriyor.