Son dönemlerde 2024 yılının son çeyreğinde yürürlüğe gireceği konuşulan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi gündemden düşmezken bir süredir yürürlükte olan Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili yeni gelişmeler yaşandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen emekli maaşı haricinde maaş alınmasını veyahut da süre sonunda toplu ödeme alınmasını sağlayan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde kısmen ödeme döneminin başlamış olduğu bildirildi.
Kısmen ödeme hakkının kullanımına ilişkin temel esasların belirlendiği yeni Bireysel Emeklilik Sistemi yönetmeliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu kapsamda belirli durumlar için sistemden kısmen ödeme talep edilebileceğini belirten uzmanlar, yeni kuralları tek tek açıkladı.
DEVLET KATKILI KISMEN ÖDEME DÖNEMİ
Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında yapılan ödeme değişikliklerinin detayları belli oldu. Resmi Gazete’de yayımlanarak resmen yürürlüğe girmiş olan yeni esaslara göre en az 5 yıllık sözleşmesi bulunan BES katılımcıları belirli durumlarda sistemden yüzde 50’ye kadar toplu ödeme alabilecek.
Söz konusu kısmen ödeme hizmeti evlenme, konut alımı, doğal afet ve eğitim gibi durumlar için geçerli olacak. Devletin kısmen ödeme tutarına yansıtacağı katkı oranı ise talep edilen miktara göre değişiklik gösterecek.
Doğal afet ve eğitim için toplu ödeme almak isteyenler, yüzde 25’lik devlet katkısından yararlanabilecek. Ayrıca eğitim amaçlı alanın kısmen ödeme hizmeti kapsamında sözleşme sonlandırma süresi 4 yıl olarak uygulanacak, doğal afet amaçlı ödemeler için ise herhangi bir sene kısıtı aranmayacak.
3 SENE DEVAM ETMEK ZORUNDA
Yeni düzenleme kapsamında Bireysel Emeklilik Sistemi’nde birikmiş olan parasının belirli bir miktarını toplu olarak çekmek isteyen katılımcılar, 3 sene boyunca sözleşmelerini sonlandıramayacak. Ayrıca toplu sözleşme talepleri her 5 yılda bir sıfırlanacak. Bu kapsamda bir kişi 5 yıl içerisinde yalnızca 1 kere olacak şekilde toplu ödeme hizmetinden yararlanabilecek.