Uzmanlar, Instagram, Facebook ve TikTok gibi platformlarda alışveriş yaparken ortaya çıkan çok sayıda sorunun altını çizdiler. En büyük sorunlardan biri, birçok kullanıcının sosyal medya üzerinden verilen sahte siparişlerin kurbanı olması. Kullanıcılar ya yanlış ürünü almakta ya da hiç ürün alamamakta ya da satıcıyla iletişim kurmakta zorlanmaktadır.
Dahası, satıcılar genellikle iade kabul etmeyi reddediyor ve bunun yerine yalnızca ürünü farklı bir ürünle değiştirme seçeneği sunuyor. Uzmanlar bu uygulamanın sadece tüketiciler için sakıncalı olmadığını, aynı zamanda yasa dışı olduğunu ifade ediyorlar. Peki, güvenli ve tatmin edici bir alışveriş deneyimi sağlamak için neler yapmak gerekiyor? İşte detaylar.
ÇOK DİKKAT EDİLMELİ
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, sosyal medya platformlarından alışveriş yapan tüketiciler arasında dolandırıcılık riskinin endişe verici bir şekilde kabul gördüğünün altını çizdi. Küçük, tüketicilerin kendilerini koruyabilmeleri için, alışveriş yapmadan önce satıcıların meşruiyetini ve kayıtlarını doğrulamalarının önemini vurguluyor. Yasal bir satıcı olmadan, tüketicilerin uğradıkları maddi zararlar için tazminat talep edemeyecekleri konusunda uyarıyor.
Bununla birlikte, bu tür durumlarda bireylerin savcılığa suç duyurusunda bulunabileceklerini ve adli şikayet başlatabileceklerini ifade eden Küçük, dolandırıcılık mağduru olmamak için tüketicilere yalnızca güvenilir kurumsal hesaplar üzerinden alışveriş yapmalarını tavsiye ediyor. Küçük, görsel olarak cazip reklamlar ve düşük fiyatlı satışlarla yanıltılmamaları konusunda uyarıyor. Sosyal medya üzerinden alışveriş söz konusu olduğunda Küçük, tüketicileri son derece dikkatli olmaya ve bir satın alma işlemi yapmadan önce seçimlerini birkaç kez iyice değerlendirmeye çağırıyor.
FATURA YOKSA YANDINIZ
Küçük, sosyal medya platformlarında kayıtsız işletmelerden yapılan alışverişlerde dolandırıcılık ve ürün iadelerinde yaşanan zorluklar gibi sorunların yaygınlığına dikkat çekiyor. Bu gibi durumlarda, fatura olmadan tüketici hakem heyeti aracılığıyla yasal yollara başvurmanın mümkün olmadığını belirten Küçük, mağdurların Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunarak dolandırıcılığa teşebbüs nedeniyle mağdur olduklarını ileri sürerek harekete geçebileceklerini belirtiyor.