Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bu cumaya kadar gelmesi beklenen yeni kentsel dönüşüm yasasına ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Dönüşümü hızlandırmayı hedefleyen yeni yasa kapsamında artık salt çoğunluğun kabulü ile kentsel dönüşümün mümkün olması sağlanırken, evini kentsel dönüşüme sokmak isteyenleri özellikle ilgilendiren pek çok ayrıntı da ortaya çıktı. Bu hafta yasalaşması bekleşen yeni dönüşüm yasasına ilişkin KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt konuştu.
Bugüne dek kentsel dönüşüme en büyük engellerden biri olarak görülen kat maliklerinin uzlaşmada 3’te 2’yi yakalayamama zorunluluğu yeni yasayla birlikte tarih oluyor. Artık 50+1, yani salt çoğunluğun onayı ile gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm kararlarında nitelikli çoğunluk değil, çoğunluk aranmaya başlayacak. Konuyla ilgili konuşan Genel Müdür Ali Kurt ise, yeni düzenlemenin ayrıntılarını bildirdi. İşte yeni kentsel dönüşüm düzenlemesinin ayrıntıları…
“UYGULAYICILAR İÇİN DAHA KOLAY VE HIZLI OLACAK”
Hürriyet’ten Fulya Soybaş’a konuşan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, yeni düzenlemeye ilişkin ayrıntıları bildirdi. Daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin 6 Şubat depremin ardından yapmış olduğu ‘dönüşümü hızlandırma’ toplantısına katılan bir isim olan Kurt, yeni düzenlemeye ilişkin; “Önce şunu belirtmeliyim ki ister yüzde yüz uzlaşın isterseniz hiç uzlaşmayın bir yapının ‘riskli’ olup olmadığını tespit etmek için tek kişinin başvurusu yeterli. Yapı riskli ise kanuna göre- en az 6 ay içinde- yıkılıyor. Kat kanunu ile kentsel dönüşüm yasası sıklıkla karıştırılıyor. Ama şu var; kat malikleri daha en başından yani çoğunluğu sağlamadan, yapının ‘riskli’ ilan edilme sürecini de başlatmıyor genellikle. Yeni yasa bu noktada işleri çok hızlandıracak. Ayrıca bina yıkıldıktan sonra o araziye ne olacağı konusunda 3’te 2’yi yakalamak ile de büyük vakit kaybediyoruz. Bu noktada büyük bir avantaj. Çünkü yüzde 50+1’i yakalamak biz uygulayıcılar için daha kolay ve hızlı olacak” diye konuştu. Ali Kurt’tan başka değerlendirmeler de geldi.
“VATANDAŞI İKNA ETMEK İÇİN KARARLI OLMALIYIZ”
Vatandaşların neden uzlaşamadığına ilişkin konuşan Kurt, “İstanbul’un şerefiye olarak çok değerli bazı bölgelerinde bile metrekareye metrekare verdiğimiz, hatta bazen metrekaresini büyüttüğümüz, 12 bin lira kira yardımı, 25 bin lira taşınma yardımı verdiğimiz hallerde bile uzlaşamadığımız oluyordu. Maraş merkezli depremlere kadar başvurular 8 bin civarı idi. Sonrasında bu sayı 29 bini geçti. Ancak iş uzlaşmaya geldiğinde- mülkiyet problemleri, davası devam edenler dışında- ya ekonomik sebepler ya konunun öneminin geç idraki veyahut şahısların şartları zorlayıp, son ana bırakarak ticari olarak bu işten daha avantajlı çıkacağını düşünmesi sebebi ile ‘tıkanıyorduk.’ Oysa 50+1 ile hızlıca anlaşıp, pay satış süreçlerine başlamak mümkün olacak” dedi. Ali Kurt son olarak, yeni düzenlemeye ilişkin şunları söyledi:
“İşlerin yavaş ilerlemesinden dolayı yatırımcıların hiçbiri kentsel dönüşüm işine girmiyordu. 50+1 demek işlerin hızlanması yani maliyet avantajı da demek. Bu da daha çok yatırımcının bu işe girmesi ve kentsel dönüşümün daha çabuk bitirilmesi anlamına geliyor. Vatandaşı ikna etmek için kararlı olmalıyız. Umduğumuz hıza erişmek içinse tüm kurumların, siyaset üstü bir tavır içerisinde, yürürlükteki kanun hükümlerini harfiyen uygulaması şart.”