Bilindiği üzere kredi çekmek için Kredi Kayıt Bürosu (KKB) puanına bakan bankalar, genellikle en ve orta riskli gruba kredi vermek istemiyor. Kredi notu, kullanılan kredi ya da kredi kartı gibi ürünlerin gecikmeli ödenmesinden kaynaklı olarak düşürülüyor. Bu durum da ilerleyen zamanlarda kredi çekmeyi zorlaştırıyor. Hal böyle olunca kredi notunu yükseltmeden kredi çekmek mümkün olmuyor. Peki kredi notu en hızlı şekilde nasıl yükseltilir?
KBB; 0-699 en riskli, 700-1099 orta riskli, 1100-1499 az riskli, 1500-1699 iyi, 1700-1900 puan ise çok iyi olarak değerlendirdiği için bankalar genellikle iyi ve üzeri olan müşterilerine kredi veriyor. Orta ve az riskli kesime inisiyatif alarak kredi verip vermemeye karar veren bankalar, bu kesim için ek teminatlar talep edebiliyor. Ek teminat gösteremeyecek olanların kredini notunu yükseltmek için Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’a kulak vermesi gerekiyor. Doç. Dr. Eryılmaz, sadece 1 ayda kredi notunu yükseltmenin tüyosunu verdi. Peki kredi notu yükseltmek ne kadar sürüyor? 1 ayda kredi notu kaç puan yükselir? İşte kredi notunu hızlıca yükseltmenin yolu…
“BELİRLİ BİR SÜRE DÜZENLİ YAPARSANIZ NOTUNUZU YÜKSELTEBİLİRSİNİZ”
Kredi notunun düşüklüğüne ilişkin açıklamalar gerçekleştirerek sözlerine başlayan Doç. Dr. Eryılmaz, “Sizin özellikle kredili ürün dediğimiz; kredi ya da kredi kartı borcunuzu anında ödemediğiniz anlamına geliyor. Dolayısıyla zamanında ödenmediğinde kredi notunuz düşüyor. Temel sebep bu. Kredili ürünlerin zamanında ödenmemesi” dedi. Ardından kredi notu yükseltmenin en kısa yolunu anlatan Doç. Dr. Eryılmaz, şunları söyledi:
“İnsanlar kredi çekmek istiyorlar. Kredi çekmek istediklerinde kredi notlarının yüksek olması gerekiyor. Çok acil krediye ihtiyaçları olabiliyor. Kredi kartı ödemelerini son ödeme tarihinden önce yapıp bunu da belirli bir süre düzenli yaparsanız notunuzu yükseltebilirsiniz.”
“HESAP KESİMİNİN İLK GÜNÜNDE VE TAMAMINI ÖDEYECEKSİNİZ”
Kredi notunu 1 ay gibi kısa sürede 100 ila 150 puan yükseltmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Eryılmaz, açıklamalarına, “Diyelim ki bir bankadan maaş alıyorsunuz. Bu bankadan düşük limitli bir kredi kartı çıkarıp oradaki kredi kartını maaşınıza bağlayabilirsiniz. Az harcama yaparsanız, otomatik olarak da borç maaşınızdan kesileceği için düzenli bir ödemeniz olur. Son ödeme tarihinden önce öderseniz çok daha iyi olur” diye devam etti. Ardından kredi notu yükseltmek için olması gereken ödeme rutinini açıklayan Doç. Dr. Eryılmaz, şunları dedi:
“Mesela ödeme tarihi aralığı 20 ile 30'u arası deniliyor. O ayki borcunuz ne kadarsa hesap kesiminin ilk gününde (ayın 20'sinde) ve tamamını ödeyeceksiniz. Ve bunu düzenli bir şekilde yapacaksınız. Unutmamak adına da kredi kartını maaş kartına ya da başka bir hesaba bağlarsanız daha sağlıklı olabilir. Sorun yaşanmaması adına yine de ödendi mi ödenmedi mi şeklinde hesabın takip edilmesinde fayda var.”