Uzmanlar bu kez akıllı telefon kullanıcıları için araştırmalarını derinleştirdi. Hayata açılan bir pencere olarak sosyal medyada var olabilmeyi sağlayan akıllı telefonlar pratiklik katarken zamandan tasarruf edebilmeyi sağlıyor. Günümüzün iletişim unsuru olan cep telefonu farkında olmadan büyük bir tehlikeye dönebiliyor. Geceleri yatmadan önce şarja takılan cep telefonu hele ki başucunda ise büyük zarara sebep oluyor. Gece boyunca cep telefonunu şarj etmek akıllı telefonun pil ömrünü de azaltıyor. Söylendiği gibi uzun süre şarjda kalan cep telefonu zamanla işlevini yitiriyor mu?
AKILLI TELEFONLAR ZAMANLA ÇÖPE DÖNÜYOR!
Akıllı telefonlarda kullanılan bataryaların ömrü uzun yıllar dayanıklı olarak üretiliyor. Farkında olmadan yapılan hatalar kademeli olarak pil ömrünün düşmesine sebep oluyor. Lityum iyon pilleri kimyasal yaşlanmaya maruz kalarak şarj kapasitesini günden güne yitiriyor. Pil ömrü zayıflayarak cep telefonunun performansını da düşürüyor.
AKILLI TELEFONUN PİL ÖMRÜ NE KADAR SÜRÜYOR?
Günlük hayatta kullanılan bir akıllı telefonumun pili %80 kapasitenin altına düşmeden ortalama olarak 850 tam şarj döngüsüne dayanabiliyor. Bu durum en az iki yıllık kullanımdan sonra pil kapasitesinde %80'e kadar düşme anlamına geliyor. Akıllı telefonların tam şarj olabilmesi için 30 dakika yetiyor. Bazen iki saati bulabiliyor. Şarj süresi telefonun kapasitesine ve pil dengesine göre değişebiliyor.
TAM ŞARJ DÖNGÜSÜNDEN KAÇININ!
Gece boyunca şarjda bırakılan cep telefonu daha çabuk ömrünü yitirebiliyor. Uzmanlar uyarıyor. Tam şarj döngüsünden kaçınarak %100 şarj etmekten uzak durun. Özellikle Samsung cep telefonlarında batarya ömrü %100 şarj edildiğinde günden güne azalıyor. Bu durum iPhone'lar için de geçerli olabiliyor.
CEP TELEFONU İLE BU ŞEKİLDE YATAK ODASINDA UYUYA KALIRSANIZ…
Öte yandan en büyük tehlike yatak odalarına kadar girebilen ve bütün gece şarjda duran cep telefonlarının patlama riski olarak görülüyor. Lityum iyon telefon pilleri şarj sırasında ısı dalgasının nedeni ile aşırı ısınabiliyor. Bu durum yanık ve ileri seviye yangına sebep olabilir. Genleşmeden dolayı oluşan büyük bir patlama hem telefonun hem de sizlerin zarar görmesine sebep olabilecek bir enerji açığa çıkarabiliyor.