Beslenme alışkanlıklarına dair sık sık önemli açıklamalarda bulunan ve bazı dönemlerde verdiği ezber bozan tavsiyeleri ile meslektaşlarına dahi ‘yok artık’ dedirten Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez yorgunluk ve halsizlik durumları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu
Sağlıklı beslenmenin güçlü bir bağışıklık sisteminin temel taşlarından olduğunu belirten Prof. Dr. Canan Karatay, son açıklamasında hastalıklara yer verdi. Kronik hale gelen yorgunluk hissi ile ilgili konuşan uzman isim, vakaların artığına dikkat çekti. Peki, kronik yorgunluk niçin olur? İşte detaylar…
“VAKALAR ARTTI”
Bu kez gıda tavsiyeleri ile değil hastalık tespitleri ile ilgili konuşan Prof. Dr. Canan Karatay, kronik ve akut yorgunluğa dikkat çekti. Son dönemlerde bu tip şikayetlerin artığını vurgulayan Karatay, “Yorgunluk ve halsizlik koronavirüs geçirenlerde çok arttı” ifadelerini kullandı. Bahsettiği yorgunluk şikayetinin altta yatan bir rahatsızlıktan değil de zaman zaman ve aniden açığa çıkan yorgunluk hissini kapsadığını belirten Karatay, bu duruma sebep olan başlıca faktörleri sıraladı.
Karatay’a göre yorgunluk ve halsizliğin başlıca sebepleri arasında stres yer alıyor. Endişe, kaygı, uykusuzluk ve psişik bozuklukların kişinin enerji düzeyini etkilediğin belirten Karatay, ayrıca magnezyum ve potasyum eksiliği ile susuzluğa da dikkat çekti.
“BUNLARI YAPMAYIN”
Enfeksiyon ve ateşli hastalıklar sonucunda da halsizlik durumunun ortaya çıktığını belirten Karatay, “Bunlar geçicidir ve hastalık düzenlince ortadan kalkar” ifadelerini kullandı. Biten pilin şarj edilmesinin zor olduğunu ancak pilin bitmemesinin sağlanabileceğini ifade eden Karatay, ayrıca bazı alışkanlıkların da şikayetleri artırdığını belirtti. Karatay, yorgunluk ve halsizlik durumlarından şikayet edenleri şu sözler ile uyardı: “Uyuduğunuz odalarda televizyon, telefon ve şarj aleti olmasın. Oda mümkün olduğu kadar karanlık olsun. Gürültüden uzak durmanız da fayda var.”
Ek olarak uyku saatlerinin de bir rutine bağlanması gerektiğini ifade eden Karatay, her gece 22:00 ila 23:00 saatleri arasında uykuya geçilmesi gerektiğini vurguladı.