Tazminat, çalışan haklarını koruyan, iş yerinde geçirmiş olduğu süre boyunca vermiş olduğu emeğini bir karşılığı olarak nitelendirilen ödeme kalemlerinden biridir. Ancak bu hizmetin çalışana sunulabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekir.
Türk İş Hukuku bakımından işçi haklarını koruma amacı güden kıdem tazminatı, aynı zamanda işveren ile çalışan arasında köprü görevi görür. Kişinin işinden kendi isteği ile ayrılmaması, kıdem tazminatı alması açısından önemlidir. Ancak bazı durumlarda istifa eden çalışanların da kıdem tazminatı haklarını kullanmaları mümkündür. Peki, nasıl? Kimler istifa dilekçelerine rağmen kıdem tazminatlarını alabilir? İşte ayrıntılar…
İSTİFA EDENLER NASIL KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?
İş kuralları kapsamında bir kişinin kıdem tazminat alabilmesi için işinden kendi isteği ile ayrılmamış olması ve kurumu zora sokan bir sebepten ötürü iş akdinin sonlandırılmamış olması gerekir. Ancak bazı durumlarda kişi istifa etmiş olsa dahi kıdem tazminatından yararlanabilir. Bu noktada işçinin istifası dahilinde kıdem tazminatı talep edebilmesi için şu şartları sağlaması gerekir:
- 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3 bin 600 günlük prim ödemesi bulunmalıdır (İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999’dan önce olanlar).
- İşe 8 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 tarihleri arasında başlamış olanların 25 yıllık sigortalılık sürelerini ve 4 bin 500 gün prim ödemeleri tamamlamış olmaları gerekir.
- İşe 1 Mayıs 2008’den sonra başlayanların 25 yıllık sigortalılık sürelerini ve 5 bin 400 günlük prim ödemelerini tamamlamaları gerekir.
İSTİFA SONRASI BEKLEME SÜRSİNE DİKKAT
İstifa halinde kıdem tazminatının talep edilebilmesi için belirli bir bekleme süresinin tamamlanmış olması gerekir. Bekleme süresi çalışanların sigorta giriş tarihlerine göre değişiklik gösterir. İşe başlama tarihleri 8 Eylül 1999’dan önce olanlar için bekleme süresi bulunmazken 8 Eylül 1999- 30 Nisan 2008 tarihleri arasında işe girişleri yapılmış olanlar 25 yıllık sigortalılık sürelerinin tamamlanması ile birlikte hak talep edebilirler Aynı durum ilk işe giriş tarihleri 1 Mayıs 2008’den sonra olanlar için de geçerlidir.