Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kış aylarına yaklaşırken her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşlara bazı destek ödemeleri yapacak. Bu ödemeler arasında ısınma yardımı çok önemli. Kömür ve doğalgaz yardımı ile alakalı tüm detaylar haberimizde.
Devlet tarafından verilen ve vatandaşların düzenli olarak aldıkları bu destek ödemeleri, dar gelirli vatandaşların maddi sıkıntı yaşamadan kışlık ısınma ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak sağlıyor. Nihayetinde bakanlığın bu yılki son duyurusunda doğalgaz ve kömür kullanımı için destek verileceği ortaya çıktı. İşte detaylar.
KÖMÜR DESTEĞİNİN DETAYLARI
Yakacak yardımı, 3294 sayılı Kanun uyarınca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahibi hanelere sağlanmaktadır. Bu yardıma hak kazanmak için hanelerin 3294 sayılı Kanunda belirtilen belirli kriterleri karşılaması gerekmektedir. Bu kriterler arasında sosyal güvencesi olmamak veya sosyal güvencesi olmakla birlikte hane içinde kişi başına düşen aylık gelirin net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78 TL) az olması yer almaktadır.
Bakanlık, hanelere dağıtılacak kömür miktarını, bölgenin iklim koşulları, önceki yıllardaki dağıtım miktarları ve kömürün ısıl değerleri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak belirleyecektir.
DOĞAL GAZ DESTEĞİNİ KİMLER ALABİLİR?
Doğal gaz tüketim desteğine başvurabilmek için kişilerin e-Devlet Kapısı üzerinden resmi bir ikamet adresine kayıtlı konut doğalgaz aboneliğinin bulunması gerekmektedir. Belirtilen başvuru süresi içerisinde e-Devlet Kapısı üzerinden destek programına başvuran vatandaşlarından, doğal gaz arzı bulunan ilçe veya beldelerde ikamet eden ve e-Devlet başvuru sürecinde seçmiş oldukları konut tipi için adlarına kayıtlı ön ödemeli veya faturalı sayaca bağlı doğal gaz aboneliği bulunanlar, ön yeterlilik kriterlerini sağlamaları ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından uygun görülmeleri halinde bu destekten yararlanabileceklerdir.
Sağlanan destek miktarı, termal harita ve bölgenin iklim koşullarına göre hazırlanan listeye göre hane başına yıllık 900 TL ile 2.500 TL arasında değişmektedir.