Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, ekonomik hedeflerin yanı sıra sanal varlıklara ilişkin düzenlemeler de yer aldı.
Dijital olarak alınıp satılabilen ve transfer edilebilen, dijital bir değeri temsil eden sanal varlıklar, son yıllarda popülerlik kazandı. Özellikle kripto para birimleri ve NFT’ler, yatırımcıların ilgisini çekti. Ancak bu alanda Türk hukuk sisteminde henüz net bir tanım ve vergilendirme yoktu. Bu boşluğu doldurmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, dijital sanal varlıkların vergilendirilmesine yönelik çalışmaların tamamlanacağı belirtildi. Ayrıca, dijital sanal varlıklarla ilgili işlemlerin düzenlenmesine yönelik mevzuat çalışmalarının da sürdürüleceği ifade edildi. Programda, pek çok alanlar için koyulan hedefler de yer aldı. İşte o hedeflerden bazıları:
BES VE OKS DAHA CAZİP HALE GETİRİLECEK
Program kapsamında fon çeşitliliği garanti altına alınacak, Otomatik Katılım Sistemi'ne işveren katkısı eklenecek ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) daha cazip hale getirilecektir. Türkiye'ye özgü bir Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) modeli oluşturulacaktır. Lise sonrası eğitim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin BES'e katılmalarını ve sistemde kalmalarını teşvik edecek prosedürler uygulanacaktır.
YABANCI FİLM VE DİZİLERE DESTEK
Türkiye'nin sinema filmi üretiminde önemli bir merkez haline gelmesi için uluslararası yapımların ülkemizde gerçekleştirilmesine destek sağlanacaktır. Yabancı film, dizi, yarışma ve müzik kliplerinin Türkiye'de üretilmesi halinde çekim izinlerinin yanı sıra ev sahipliği ve içerik desteği verilecektir.
NAKİT ÇEKİMDE TAKSİTLENDİRME SÜRELERİ ANALİZ EDİLECEK
Ekonomiyi bozan ve enflasyonu körükleyen tüketim artışını durduracak politikaları uygulamaya koyacağız. Kredi kartıyla yapılan mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme başta olmak üzere enflasyonla mücadeleye yönelik mevcut uygulamaların sonuçlarını değerlendirecek ve ihtiyaç duyulması halinde ilave tedbirler alacağız. Rezerv birikiminin daha fazla parasal genişlemeyi tetiklemesine izin verilmeyecek, rezerv oluşturma prosedürleri ve finansal istikrarı korumaya yönelik araçlar genişletilecek ve güçlendirilecektir. Yeni sosyal konut projeleri inşa edilecek ve kiralar ile konut fiyatlarındaki değişimler dikkate alınarak düşük gelirli vatandaşların konuta erişimi kolaylaştırılacaktır.