Son dönemlerde popüler kültürün de etkisi ile farklı tarzlarda düzenlenen kız isteme merasimleri, sosyal medyada en çok etkileşim alan durumların başında gelmeye başladı. Süsler, büyük hazırlıklar ve daha pek çok detayın yer aldığı o merasimlerin senelerdir değişmeyen geleneklerinden biri ise tuzlu kahve olarak kayda geçti.
Damat kahvesine atılan tuz, kız isteme merasimlerinin en heyecanlı anlarından biridir. Damadın tuzlu kahveyi susuz içmesi, evlilikte de her türlü zorluğa dayanacağının göstergesidir. Yöreden yöreye değişmek ile birlikte genel olarak bu anlama gelen gelenek, çoğu zaman arama motorlarına da konu olmaktadır. Peki, damat kahvesine neden tuz atılır? Damat kahvesine ilk nerede tuz atılmıştır? İşte detaylar…
GELENEĞİN DOĞUM YERİ BELLİ OLDU
Gelenek ve göreneklerimizin vazgeçilmezleri arasında yer alan tuzlu damat kahvesi, ilk olarak Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde denenmiştir. Eski zamanlarda görücü usulü ile yapılan evlilikler sebebi ile bu yöntem tercih edilmiştir. Hikayeye göre kız ilk kez gördüğü damat adayını beğenmedi ise babasının gölden getirdiği tuzu kahvenin içine atar ve görüşünü bu şekilde belli edermiş. Sonrasında tuzlu kahveyi damat adayına ikram eder ve adayın tepkisini kapı aralığından seyredermiş. Damat niyeti anlasa da el mecbur kahveyi içer ve evden o şekilde ayrılırmış. Eğer tersi olur ve kız görücüye gelen damadı beğenirse bu kez kahvenin içerisine şeker atarmış.
ADET DEVAM EDİYOR
Ülkenin nerede ise tamamında kız isteme merasimlerinde sıklık ile tercih edilen alışkanlıklar arasında yer alan tuzlu damat kahvesi, Şereflikoçhisar’da halen devam eden bir gelenektir. İlçede arkadaş grubu ile gittiğiniz bir mekanda dahi tuzlu kahve servis edilebilmektedir, bu o yörede bir adettir. Tuzlu kahvenin şans getirdiğine inanılır ve misafirlere bu neden ile ilk olarak tuzlu kahve ikram edilir.