Kapalı ortamlara girmekten çekinen kişilerin korkulu rüyaları arasında yer alan asansörler, son dönemlerde yaşanan olayların ardından herkeste tedirginlik yaratmaya başladı. Geçtiğimiz hafta Aydın KYK kız yurdunda zemine çakılarak bir öğrencinin hayatını kaybetmesine sebep olan asansör, dün de Ordu’da korkulu anların yaşanmasına yol açtı. Ordu KYK yurdunda halatları kopan asansörün halatlarının koptuğu öğrenildi.
KYK yurtlarından peş peşe gelen haberlerin ardından asansörlere karşı çok daha tedbirli davranmaya çalışan vatandaşlar sisteme ilişkin detayları sorgularlarken işin uzmanlarından önemli açıklamalar geldi. Asansörlerde etiket renklerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, hangi etiketin ne anlama geldiğini, hangi asansöre kesinlikle binilmemesi gerektiğini aktardı.
ASANSÖR ETİKETİ NEDİR?
Asansör etiketleri, ilgili bakanlık tarafından düzenlenmiş olan yönetmelik kapsamında mevcut asansörlerin modernizasyonunun yaptırılması sağlama amacı ile kontrol mühendisleri tarafından yürütülen senelik kontrol denetimlerinde asansörün uygunluk durumunu gösteren bilgilendirmeleri içerir. Söz konusu etiketler farklı renklerde olup her bir renk o asansörün kullanıma hangi oranda uygun olduğunu belirtir.
ASANSÖR ETİKER RENKLERİ VE ANLAMLARI
Asansör etiketleri; kırmızı, sarı, mavi ve yeşil olmak üzere toplamda 4 farklı renkte uygulanır. Bu renklerin her biri, asansörün kullanıma uygunluğu ile ilgili bilgiler verir. Bu neden ile olası kayıpların önüne geçilmesi için herkesin asansör etiket renklerinin anlamlarını bilmesi gerekir.
Yeşil renkli asansör etiketi, kontrollerin yapıldığını ve ilgili asansörün kullanım açısından bir risk taşımadığını belirtir. Mavi renkli etiket, o asansörün hafif riskli grupta yer aldığını ancak kullanım açısından kısıtlamaya gereksinim duyulmadığını gösterir.
Asansörlerde karşılaşılabilecek bir diğer etiket türü olan sarı etiket, kabul edilebilir risk seviyesini göstermektedir. Yani ilgili asansörlerde meydana gelmiş ve mühendislerce tespit edilmiş olan aksaklıkların 2 ay içerisinde giderilmesi gerekilir. Son olarak kırmızı renkli asansör etiketleri, o asansörün yüksek risk grubunda yer aldığını belirtir. Asansörün 1 ay içerisinde kullanıma uygun olacak şekilde tamir ettirilmesi gerekilir. Aksi durumda asansör mühürlenir.