Yedieminlerde çürümeye terk edilen hacizli malların tasfiyesi için Adalet Bakanlığı harekete geçti. Bakan Yılmaz Tunç, “Hacizli malların yedieminlerde boş yere durmasını önleyecek uygulamayı 1 Kasım’da hayata geçiriyoruz” demişti ve dün itibariyle satışlar başladı. Peki nasıl bir sistem kurulacak? İhalelere kimler katılabilecek? İşte ayrıntılar…
Konuya ilişkin konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel önemli açıklamalar yaptı. İkinci el piyasasında fiyatlar düşecek mi? İşte detaylar...
ARAÇLAR ONLİNE OLARAK SATILACAK
Alınmayan araçların, Adalet Bakanlığı’nın UYAP Sistemi aracılığı ile online ihale yöntemi ile satılacağını ifade eden Başkan Ertemel, “İhalelere girmek için T.C. vatandaşı olmak ve belirlenen teminat tutarını ödemek yeterli olacak. Araç alınmazsa bu teminatlar iade edilecek.
Öncelikle mülkiyet sahibinin aracı alması bekleniyor. Eğer almazsa haciz koyan alacaklıya bu araçlar gösterilecek. Bu aşamada araç fiyatı bilirkişi ile tespit edilebilir veya teklif usulü uygulanabilir.” dedi.
MERAK EDİLEN SORULAR
1) Başvuru nasıl yapılacak?
İki tane Kriter var: Birisi TC vatandaşı olmak diğeri ise aracın bedelini ihaleye girmeden önce yatırmak. Başvurular internetten yapılacak.
2) Aracın fiyatını kim belirleyecek? Nasıl satılacak?
Araçların fiyatlarını bilirkişiler belirleyecek. UYAP üzerinden satışa çıkacak orada en fazla fiyatı teklif eden kişiler bu araçların satın alımını gerçekleştirecek
3) Aracın cezasını ve otopark ücretini kim ödeyecek
5 milyonluk bir aracın ortalaması satış fiyatı 1 milyon, 1,5 milyon civarına çıkıyor. Bu paranın içinde bekleme süresi, kayıpları hepsi var. Siz sadece vermiş olduğunuz parayı tanıyorsunuz geri kalan otopark cezaları falan bunların hiçbiri sizi ilgilendirmiyor.
4) Bir kişi birden fazla araba alabilir mi?
Bu alacak kişinin kendi belirleyeceği bir rakam. Bunda sınır yok.
İHALE İLE SATILAMAYAN MALLARIN AKIBETİ NE OLACAK?
Hacze konu olan borçlu/alacaklı tarafların hak ve menfaatine uygun olarak sunulmasına rağmen bu aşamada sonuç çıkmazsa araçlar, MKE A.Ş.’ye bedeli karşılığında devredileceğini ifade eden Ertemel açıklamasına şu sözlerle devam etti.
“Bu sayede yedieminlerde çürüyen milli servetin kurtarılması sağlanacak. Hak sahibine verilecek bedel ise bilirkişi vasıtası ile belirlenebilir. Eğer araç devrinde problem olur ve MKE’ye devri yapılamazsa, çürüyen bu milli servetin toplum yararına kullanılması için Türk Kızılay Derneği’ne bedelsiz olarak devredilecek. Kısacası yeni uygulama ile hak sahiplerinin hak ve menfaatleri korunurken, sonuç alınamayan durumlarda çürüyen bu servetimizi sisteme, ekonomiye ve toplum yararına yeniden kazandıracağız. Bu bakımdan yeni uygulamanın yararlı olacağını düşünüyoruz.”
İKİNCİ ELDE FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?
Sorunun cevabını Ertemel şöyle cevaplıyor:
“Bize ulaşan resmi bir veri olmasa da, kamuoyunda 700 bin civarı yönetmelik kapsamına giren araç bulunduğu ve bu araçların piyasaya sürülmesi halinde fiyatları biraz düşüreceği söyleniyor. Yedieminlerde duran araçların hemen hemen hepsi uzun yıllardır hiç dokunulmadan saklandığından bu araçların mevcut durumu kötü ve hatta işe yaramaz halde olabilir.
Ayrıca araç piyasasında önemli olan değişen/boya ve varsa mekanik sorunları gibi bilgiler bulunmadığından, araçlar bu gibi önemli bilgiler verilmeden satışa çıkarılacak. Bu bakımdan değerlendirildiğinde araçların piyasa fiyatından ucuz olması görüşü göreli olacaktır. Ayrıca yine aynı nedenlerden dolayı ikinci el piyasasında fiyatlara önemli etki yapmayacağı görüşündeyiz. Bu anlamda piyasaya etkilerini süreç içinde hep birlikte izleyeceğiz.”