Kuş üzümü, asma ailesinden bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, İran, gibi ülkelerde kuş üzümü yetiştiriciliği yapılır. Türkiye’de ise Isparta, Mersin ve Manisa illerinde kuş üzümü üretimi yapılır.
Kuş üzümü, sadece lezzetli değil, aynı zamanda sağlığa da çok faydalı bir meyvedir. İçerdiği A, B ve C vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum ve antioksidanlar sayesinde pek çok hastalığın önlenmesine ve tedavisine yardımcı olur. İşte kuş üzümünün faydaları ve tüketim şekilleri…
KUŞ ÜZÜMÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
Kuş üzümü, sağlığa faydalı birçok özelliğe sahiptir. Kuş üzümünün faydaları şunlardır:
Sindirim sistemini düzenler, metabolizmayı hızlandırır, kabızlığı önler ve bağırsak enfeksiyonlarını tedavi eder. Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir, balgam söktürür, öksürüğü keser ve boğaz ağrısını azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon ve iltihap gibi hastalıklara karşı korur.
Kan yapıcıdır, kansızlığı giderir, kan dolaşımını iyileştirir, kan basıncını ve kolesterolü düzenler. Kalp ve damar sağlığını korur, kalp krizi, felç, damar sertliği ve damar tıkanıklığı riskini azaltır. Cilt sağlığını destekler, cildi nemlendirir, gerginleştirir, gençleştirir, leke, sivilce ve kırışıklık oluşumunu önler.
KUŞ ÜZÜMÜ NASIL TÜKETİLİR?
Kuş üzümü, hem çiğ hem de kurutulmuş olarak tüketilebilir. Kurutulmuş kuş üzümü, pilav, dolma, sarma, salata, kek, kurabiye, aşure, komposto, reçel, marmelat, pestil, pelte gibi yemek ve tatlılara lezzet ve renk katar. Çiğ kuş üzümü ise, yoğurt, süt, kahvaltılık gevrek, smoothie, meyve salatası, dondurma, puding gibi besinlerle birlikte tüketilebilir.
Kuş üzümü suyu da, kanı temizlemek ve mikropları öldürmek için içilebilir. Kuş üzümü yaprakları da, kaynatılarak çay olarak içilebilir. Kuş üzümü, herhangi bir kronik hastalığı olmayan kişiler için günde yarım avuç kadar tüketilebilir.