Kayın ailesinin bir ürünü olan kestane genel olarak kuzey yarım kürede ılıman iklime sahip yerlerde büyümektedir. Damakta hoş bir tat bırakan ve vitamin deposu olan kestane, bilhassa kış aylarında ortaya çıkan gribe karşı bağışıklık sistemini güçlendirmesi bakımından önemlidir.
Kestane, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde pek çok fayda sağlamaktadır. Ancak kestanenin tüketimine dikkat etmek de gerekmektedir. Kestane, bazı durumlarda zararlı olabilecek bileşenler de içermektedir. Peki, kestane faydaları ve zararları nelerdir? Ne işe yarar? Kestane nasıl tüketilmeli? İşte, kestane hakkında bilinmesi gerekenler.
KESTANE NE İŞE YARAR?
Kestane, kayın ailesinin bir üyesi olan Castanea Sativa adlı bir ağacın meyvesidir. Kestane, ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir ve C vitamini başta olmak üzere, B vitamini, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, demir, çinko gibi pek çok vitamini ve minerali içerir. Kestane, ayrıca Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri, lif ve antioksidanlar açısından da zengindir.
Kestane, bu besin değerleri sayesinde pek çok fayda sağlar. Kestane, kolesterolü düşürür, kalp ve damar sağlığını korur, kansere karşı koruyucu etki gösterir, kemik ve diş sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sistemini düzenler, kan şekerini dengeler, sinir sistemini ve beyin fonksiyonlarını geliştirir, tokluk hissi verir, kas ve kemik gelişimine katkıda bulunur.
KESTANE NASIL TÜKETİLMELİ?
Kestane, hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Ancak kestane çiğ olarak tüketildiğinde, bazı sindirim sorunlarına neden olabilecek maddeler içerir. Bu nedenle, kestanenin pişirilerek yenmesi tavsiye edilir. Kestane, fırında, ocakta, mikrodalgada veya buharda pişirilebilir. Kestane, ayrıca un haline getirilerek, ekmek, kek, kurabiye gibi hamur işlerinde de kullanılabilir.
Kestane, yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle, şeker hastalığı, obezite veya kolit gibi rahatsızlıkları olan kişilerin kontrollü olarak tüketmesi gerekir. Kestane, ayrıca alerjiye neden olabilecek bir besindir. Bu nedenle, kestane alerjisi olan kişilerin kestaneden uzak durması ve günlük olarak 100 gramdan fazla tüketmemesi gerekir.