Belirli kriterler çerçevesinde ‘dezavantajlı’, ‘ihtiyaç sahibi’ gibi gruplara dahil edilen kişiler, devlet desteklerinden doğrudan yararlanabilmektelerdir. O destek modellerini geliştiren başlıca kurumlardan biri de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’dır. Çocuklara, kadınlara, muhtaç erkeklere, yaşlılara, engellilere ve diğer gruplarda yer alan milyonlarca kişiye hem finansman desteği veren hem de ayni yardımlarda bulunan bakanlık, zorlu ekonomik şartların etkili olduğu şu günlerde çok daha yakından takip edilmeye başlandı.
Yüksek enflasyonun etkisi ile ağırlaşan ekonomik şartlardan ötürü ihtiyaç sahiplerinin daha da köşeye sıkışmalarına izin vermeyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu süreçte hem mevcut modellerinin kapsamlarını genişletti hem de yardım modellerinin arasına yenilerini ekledi. Milyonlarca kişiye ilgili modelleri doğrultusunda yardım eli uzatmayı sürdüren bakanlık, son olarak eşlerini kaybetmiş olan kadınlar için devreye girdiğini bildirdi.
“RESMİ NİKAH” ŞARTI VAR
Mevcutta onlarca modeli bulunan ve yanı sıra yeni yardım modelleri üzerinde de çalıştığı bilinen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eşlerini kaybetmiş olan kadınlara seslendi. Resmi nikahlı kocası vefat eden ve kanun dahilinde ‘ihtiyaç sahibi’ olarak değerlendirilen kadınlara düzenli olarak maddi olarak destek vereceğini belirten bakanlık, başvuruların şahsen alındığını bildirdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın son nikahlı eşleri vefat etmiş olan kadınlar için düzenlemiş olduğu sosyal yardım modeline, Sosyal Hizmet İl/ İlçe Müdürlüklerine şahsen giderek başvuru yapılabilmektedir.
BAKANLIK KADINLARA NE KADAR DESTEK VERİYOR?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın belirli bir grupta yer alan kadınlar için düzenlemiş olduğu yardım modeli, devamlı bir destektir. Destek tutarı bin TL’dir ve her ay için hesaplanıp 2 ayda bir olacak şekilde PTT hesaplarına aktarılır. Yani eşini kaybetmiş olan ihtiyaç sahibi bir kadın, 2 ayda bir 2 bin TL’lik destek ödemesini PTT şubeleri aracılığı ile çekebilmektedir.