Doğal yollarla tükettiği yiyecekten şifa bulmayı umanlar için 40 yılda bir elde edilen bu fırsat Kasım ayı ile beraber şifasını dağıtmaya başladı. Özel bir ağaçtan yetiştirilen her yörede farklı bir isimle anılan muşmula meyvesi vücuda şifa dağıtıyor. Dünyada Maltese Plum adıyla bilinen muşmula meyvesi Türkiye'de “Yeni Dünya veya Malta Eriği” olarak anılıyor. Köylerde daha çok Döngel ya da Beşbıyık olarakta biliniyor.
Ağaçta yetiştirilen bu özel meyve kış aylarında bağışıklığı dengeleyerek vücudun hastalıklara karşı korunmasını sağlıyor. Muşmula meyvesinin tüketilmeye en yatkın olduğu dönem tazesinden daha çok olgunlaşmış ve çürümeye yakın hali olarak biliniyor. Kabuğundan ve tohumlarından ayıklanarak tüketilebilen muşmula meyvesi koyu kahverengi ve etli bir meyve olarak satışa sunuluyor.
HORMONAL DENGE SAĞLIYOR!
Dış yüzeyi hafif tüylü olan bu meyve çürümeye yakın tüketildiğinde en olgun haliyle daha çok fayda sağlıyor. Tatlı ve ekşi hafif bir aromaya sahip olan bu meyve vücuttaki hormon dengesini destekliyor. Kış aylarında soğuk algınlığı grip ve romatizmal hastalıklara karşı sağlığı koruyor.
BOĞAZ AĞRISINI HAFİFLETİYOR!
Muşmula meyvesi yaprakları ile de şifa sunuyor. Boğaz ağrısı ve ağız enfeksiyonuna iyi gelen bu meyve C vitamini açısından zengin olmasıyla portakal ile yarışıyor. Damar içinde yağlanmayı azaltan ve damar sertleşmesine iyi gelen muşmula kansızlık hastalığına karşı doğal şifa sunuyor. Soğuk havaların etkisiyle beraber kas sisteminde oluşan hassasiyet muşmula ile gideriliyor. Damar sıkışıklığı ve damar sertliği problemine iyi geliyor.
MUŞMULA MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?
Muşmulayı tüketmek isteyenler dalından kopardığı gibi çekirdek ve kabuğundan ayıklayarak tüketebilir. İsteyenler çayını yaparakta şifasını vücuda alabilir. Muşmula çayını yapabilmek için 1 litre suyun içine yaklaşık bir avuç dilimlenmiş muşmula eklenir ve kaynatılır. Süzgeçten geçirilerek ılımaya bırakılır. Günde en az bir bardak balla tatlandırılarak tüketilebilir.