Doğadan gelen şifanın gücüne inananlar için her mevsim yeşil yaprakları ile vücuda sağlık katan bitkiler evlerde yetiştirilmeye başlandı. A ve C vitamini açısından zengin olan folat ve demir deposu roka 5 adımda evde yetiştiriciliği yapılabiliyor. Diyet menülerinin vazgeçilmezi, salataların ana malzemesi roka kemik sağlığını korurken kansızlık sorununu ortadan kaldırıyor. Kış mevsimi ile beraber görülen düşük bağışıklığı yerine getirerek kandaki mikrobu kökten uca temizliyor.
Bağırsak dostu lif kaynağı roka kolonun temizlenmesini sağlıyor. Antioksidan deposu rokanın vücuttaki toksinleri tamamen söküp atma özelliği de bulunuyor. Hastalıklara karşı sağladığı bunca şifa düzenli miktarda ve orantısal olarak tüketildiğinde ancak açığa çıkıyor. Vücudunda kalp veya kan rahatsızlığı bulunan kişilerin daha kontrollü tüketmesi önerilirken şeker hastalığına olan faydası da görmezden gelinemiyor. Sağlıklı zayıflama sürecinde tok tutma özelliği sayesinde yeme bozukluğunu gideren roka 5 adımda saksıda üretilebiliyor.
ROKA SAKSIDA NASIL YETİŞİR?
Her mevsim kendi evinizde ürettiğiniz malzemeyi değerlendirebilme fırsatı elde edebileceğiniz pratik bir yöntem bulunuyor. Evde roka yetiştiriciliği yapmak isteyenler için saksı ve toprak seçimi, ekim ve sulama aşamaları ile rokanın bulunduğu ortam büyük önem taşıyor. Roka yetiştiriciliği yapmak isteyenler için işte bilinmesi gereken o püf noktalar…
1-DOĞRU TOPRAK VERİMİ ARTIRIYOR!
Evde roka yetiştirecek olan kişinin saksı ve toprak seçimini doğru malzemelerle yapması gerekiyor. Daha çok humuslu ve zengin topraklar rokanın kök salabileceği ortamları oluşturuyor. Torflu toprakta tercih edilebilir. Drenaj delikleri bulunan ve nem dengesinin koruyabileceği özel bir saksı tercih edilmelidir. Uzun ve dikdörtgen veya yuvarlak saksılar tercih edilebilir.
2-ROKA TOHUMU NASIL EKİLİR?
Roka tohumuna ekmeden önce nemli bir bezin içinde çimlendirmek gerekiyor. 24 saat bekledikten sonra bezden çıkarılan tohumlar saksıya en az 2 santim aralıklarla yerleştirilmelidir. Tohumların üzerine hafifçe serpilen toprak bastırmadan kapatılmalı ve can suyu verilerek işlem tamamlanmalıdır.
3-SULAMA AŞAMASI
Rokanın sulanması aşaması büyük önem taşıyor. Nemli toprakları seven bu bitki her gün düzenli su almak istiyor. Sabah ve akşam saatlerinde yapılacak sulama daha çok dinlendirilmiş bir su ile yapıldığında daha iyi sonuç alabilmeyi sağlıyor.
4-SAKSININ KONUMUNA DİKKAT!
Roka yetiştirirken saksının bulunduğu konum bitkinin daha çabuk büyümesini sağlıyor. Doğrudan güneş ışığı almayan bir bölgede yetiştirmek gerekiyor. Ev veya balkonun gölgelik alanları en doğru açıyı oluşturuyor. Aşırı sıcak ve soğuk dengesizliğinden korumak gerekiyor.
5-ARTIK YEME VAKTİ! ROKA HASADI…
Rokanın yaprakları istenen tüketim büyüklüğüne ulaştığında yaklaşık 40 gün sonra hasat aşamasına uygun hale geliyor. Kök kısmına zarar vermeden makas yardımı ile ortamdan ayrılarak buzdolabında muhafaza edilebilir.