Pandemi döneminde üretimde yaşanan aksaklıklar nedeniyle birçok otomobil markası üretimini askıya almış ve araç üretimini erteleyerek, gelen talepleri karşılamakta zorlanmaya başlamıştı. Üretimde çözülen sorunlar, otomobil artmasını sağladığı gibi fiyatlara da yansıdı. Özellikle de Ticaret Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği son düzenlemeden sonra fiyatları düşmeye başlayan sıfır ve ikinci el otomobil sektörüne ilişkin son açıklamalar, yine sektörden geldi.
Üretim sorunlarını geride bırakmış olan otomobil sektöründe bu ay itibariyle başta İstanbul Haydarpaşa olmak üzere birçok limanda yığılma yaşanmaya başlandığı ortaya çıktı. Sıfır otomobillerin park edildiği limonların art alanlarında Türkiye’ye giren birçok otomobil olduğu görülürken; bu girişlerin otomobil fiyatlarını nasıl etkileyeceğine ilişkin değerlendirme ise, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel’den geldi. İşte otomobil sektöründe son durum…
“FAHİŞ FİYATLAMALAR TAMAMEN ENGELLENDİ VE FİYATLARDA BİR MİKTAR DÜŞÜŞ SAĞLANDI”
Otomobil sektörüne ilişkin genel değerlendirmeler gerçekleştiren Hayrettin Ertemel, “Başta pandemi sürecinin etkisiyle otomobil üretiminin aksaması, fahiş fiyatla satışları artırarak sektörümüze çok ciddi zararlar verdi. Bu süreçte al-satçı olarak tabir edilen kayıt dışı ticaret oranı %48 boyutlarına ulaştı. Pazarda yaşanan olumsuzlukların temel sebeplerinden biri kayıt dışı ticaret maksatlı oluşan talepti. Bu süreçte reel tüketici piyasanın sadece %20’sini oluşturmaktaydı. 2023 yılı itibarıyla pandemide yaşanan üretim zorluklarının geride kalması ve temmuz ayında Ticaret Bakanlığı’mızın sektöre dair aldığı önemli tedbirler neticesinde piyasa regüle edilerek, çalkantılı süreç sonlandırıldı” dedi. Ardından kayıt dışı ticaretin sona ermesiyle birlikte başlayan sürece ilişkin bir açıklama yapan Hayrettin Ertemel, şunları söyledi:
“Kayıt dışı ticaret maksatlı talebin sektörden el çektirilmesiyle bu anlamda sektöre zarar veren talep yerini reel tüketiciye bıraktı. Geçtiğimiz aylarda bayilerde sıfır araç bulunamazken, geldiğimiz noktada aylarca süren bekleme süresi normalleşerek yerini hemen teslim alışverişlere bıraktı. Yine bu olumsuz talebin ortadan kalkmasıyla fahiş fiyatlamalar tamamen engellendi ve fiyatlarda bir miktar düşüş sağlandı. Öte yandan krediye erişimde yaşanan zorluklar sebebiyle reel tüketici talebinde de düşüş söz konusu.”